Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

FODMAP

FODMAP je akronym pro fermentovatelné oligosacharidy, disacharidy, monosacharidy a polyoly, což jsou formy sacharidů, které mohou být pro některé lidi obtížně stravitelné. Tyto sacharidy se nacházejí v různých druzích ovoce, zeleniny, obilovin, mléčných výrobků a luštěnin. Jejich konzumace u jedinců trpících některými trávicími potížemi (nejčastěji syndromem dráždivého tračníku - IBS) způsobuje nepříjemné trávicí příznaky, jako je nadýmání, bolest břicha, průjem nebo zácpa. Takto postižení lidé jsou odkázání na lowFODMAP dietu, jejímž cílem je omezit příjem potravin s vysokým obsahem FODMAP.

Dobrý den, pane magistře.
V eliminační fázi diety FODMAP je omezený výběr potravin a navíc může postižený jedinec na určité množství reagovat negativně. Jak postupovat při této dietě, když jedinci vadí větší množství potravy, začnete se dostávat do záporných hodnot energetického příjmu a hubne svalovou hmotu?
Děkuji za odpověď.

Vzhledem k tomu, že se jedná o léčebnou výživu, kde hlavním cílem je regenerace poškozené části trávicího traktu, a současně v některých situacích zdravotní stav jedince neumožňuje zajistit nutriční plnohodnotnost, musíte počítat s tím, že prostě nesplníte ve stravě všechny podmínky.
U eliminačních diet je velmi časté, že se dostanete do energetického mínusu. Tato situace se řeší buď snahou navyšovat podíl energetických substrátů (sacharidy, tuky), nebo naopak z důvodu zdravotních komplikací ji neřešíte vůbec. Pokud příjem energie neklesne pod BMR, není důvod se po toto časově omezené (testovací) období zbytečně stresovat - jen je třeba se smířit s tím, že průvodním projevem této diety bude i redukce hmotnosti.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.

Více o Martinu Jelínkovi