Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Lněné semínko

Lněné semínko je vysoce ceněno pro své výživové vlastnosti a zdravotní přínosy. Je bohaté na omega-3 mastné kyseliny, vlákninu a antioxidanty, které jsou prospěšné pro zdraví srdce a trávicího systému. Lněné semínko také obsahuje lignany, které mají antioxidační a protirakovinné vlastnosti. Díky svému vysokému obsahu vlákniny může lněné semínko pomoci regulovat hladinu cukru v krvi a podporovat pocit sytosti, což může být užitečné pro ty, kteří se snaží zhubnout.

Lněné semínko je také skvělým zdrojem minerálů, jako je hořčík, mangan a fosfor, a vitamínů skupiny B. Je také jedním z nejlepších rostlinných zdrojů omega-3 mastných kyselin, které jsou nezbytné pro zdraví mozku a srdce. Lněné semínko lze snadno začlenit do stravy, například přidáním do jogurtu, smoothie, ovesné kaše nebo pečiva. Je důležité si uvědomit, že lněné semínko by mělo být konzumováno mleté, aby tělo mohlo využít všechny jeho výživové vlastnosti.

Dobrý den,
napadla mě taková spekulace, pokud jsou omega 3 termolabilní a jsou obsaženy třeba ve lněném semínku a posypu jím chléb, který upeču při vysoké teplotě nebo rozemelu a zahustím s ním třeba placky, dojde také k přeměně na trans formu jako kdybych na tomto oleji třeba smažila?
Děkuji

Uvažujete správným směrem. Pokud bude teplota příliš vysoká ve smyslu překročení kouřového bodu obsažených O3 - což se u pečení pečiva může stát - dojde k přepálení těchto forem tuků se všemi následky v podobě strukturálních změn O3.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.

Více o Martinu Jelínkovi