Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Lněné semínko

Lněné semínko je malé semeno rostliny Linum usitatissimum. Tato rostlina je pěstována již tisíce let a je známá pro vlákno, které se používá k výrobě lnu, a pro semínko, které je bohaté na živiny. Lněné semínko se sklízí z lusků, které se objevují po odkvětu rostliny. Semena se poté suší a mohou být konzumována celá, mletá nebo lisovaná na lněný olej. Lněné semínko je výživově bohaté, obsahuje zdravé tuky, bílkoviny, vlákninu, vitamíny a minerály.
Je zvláště ceněné pro svůj obsah omega-3 mastných kyselin.

Dobrý den,
napadla mě taková spekulace, pokud jsou omega 3 termolabilní a jsou obsaženy třeba ve lněném semínku a posypu jím chléb, který upeču při vysoké teplotě nebo rozemelu a zahustím s ním třeba placky, dojde také k přeměně na trans formu jako kdybych na tomto oleji třeba smažila?
Děkuji

Uvažujete správným směrem. Pokud bude teplota příliš vysoká ve smyslu překročení kouřového bodu obsažených O3 - což se u pečení pečiva může stát - dojde k přepálení těchto forem tuků se všemi následky v podobě strukturálních změn O3.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.

Více o Martinu Jelínkovi