Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Miso pasta

Miso pasta je tradiční japonská potravina, která se vyrábí fermentací sójových bobů, soli a koření, často s přidáním rýže nebo ječmene. Je charakteristická silnou, slanou chutí a krémovou konzistencí. Miso pasta je vynikajícím zdrojem bílkovin a vlákniny, je bohatá na vitamíny. Obsahuje i probiotika, která podporují zdraví střev a imunitního systému. Je také zdrojem soli, která ve větším množství přispívá k vysokému krevnímu tlaku.

Dobrý den,
mohl byste mi poradit, čím byste nahradil miso pastu, která obsahuje fermentovanou soju, pokud je někdo na soju alergický?
Děkuji.

V případě alergie na sóju je nezbytně nutné se vyhýbat jakýmkoli zdrojům sóji, tzn. je třeba vyloučit z jídelníčku i miso pasty. Jako náhradu použijte jakékoli jiné slané ochucovadlo (sůl, bujóny...) - nutriční a charakterové vlastnosti těchto alternativ samozřejmě budou odlišné (= ne tak "dokonalé"), ale u alergiků ze zdravotních důvodů nelze jinak.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Více o Martinu Jelínkovi