Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Miso pasta

Miso pasta je tradiční japonská pasta vyrobená z fermentovaných sójových bobů, rýže nebo ječmene. Je bohatá na esenciální živiny, jako jsou vitamíny B, E, K a folská kyselina. Miso pasta také obsahuje vysoké množství minerálů, jako je zinek, měď a mangan. Díky svému vysokému obsahu bílkovin a vlákniny je miso pasta výživnou a zdravou volbou pro vegetariány a vegany.

Miso pasta je také známá pro své probiotické vlastnosti, které podporují zdraví střev a trávení. Fermentace, kterou prochází miso pasta, vytváří užitečné bakterie, které mohou pomoci vyrovnat střevní mikroflóru a podporovat zdravý imunitní systém. Navíc, miso pasta je nízká na tuku a má nízký glykemický index, což může pomoci při kontrole hladiny cukru v krvi a podpoře zdravého hubnutí.

Dobrý den,
mohl byste mi poradit, čím byste nahradil miso pastu, která obsahuje fermentovanou soju, pokud je někdo na soju alergický?
Děkuji.

V případě alergie na sóju je nezbytně nutné se vyhýbat jakýmkoli zdrojům sóji, tzn. je třeba vyloučit z jídelníčku i miso pasty. Jako náhradu použijte jakékoli jiné slané ochucovadlo (sůl, bujóny...) - nutriční a charakterové vlastnosti těchto alternativ samozřejmě budou odlišné (= ne tak "dokonalé"), ale u alergiků ze zdravotních důvodů nelze jinak.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.

Více o Martinu Jelínkovi