Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Miso pasta

Miso pasta je tradiční japonská potravina, která se vyrábí fermentací sójových bobů, soli a koření, často s přidáním rýže nebo ječmene. Je charakteristická silnou, slanou chutí a krémovou konzistencí. Miso pasta je vynikajícím zdrojem bílkovin a vlákniny, je bohatá na vitamíny. Obsahuje i probiotika, která podporují zdraví střev a imunitního systému. Je také zdrojem soli, která ve větším množství přispívá k vysokému krevnímu tlaku.

Dobrý den,
mohl byste mi poradit, čím byste nahradil miso pastu, která obsahuje fermentovanou soju, pokud je někdo na soju alergický?
Děkuji.

V případě alergie na sóju je nezbytně nutné se vyhýbat jakýmkoli zdrojům sóji, tzn. je třeba vyloučit z jídelníčku i miso pasty. Jako náhradu použijte jakékoli jiné slané ochucovadlo (sůl, bujóny...) - nutriční a charakterové vlastnosti těchto alternativ samozřejmě budou odlišné (= ne tak "dokonalé"), ale u alergiků ze zdravotních důvodů nelze jinak.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.

Více o Martinu Jelínkovi