Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.
Situace, kterou popisujete, se v praxi vyskytuje poměrně často. Navíc trendy ve výživě a prognózy zaměřující se na zdraví populace naznačují, že do budoucna se počty budou zvyšovat. U snahy řešit zdravotní potíže vždy záleží na tom, jaká je příčina jejich vzniku, na základě toho se pak volí cílená léčba. Při poškození sliznice tenkého střeva nevhodnou stravou či stresovými projevy dochází ke snížené produkci některých enzymů, trávicí trakt tak přestává plnohodnotně zvládat některé funkce. Jakmile ale zjednáte nápravu a nastolíte potřebné podmínky, výrazně roste pravděpodobnost, že uvedete situaci do původního stavu. Ve vztahu k pokoře vůči svému tělu a jeho fungování je rozumné respektovat fakt, že se nejedná o jistotu, ale "jen" zvýšenou pravděpodobnost.
Střevní mikrobiom při těchto potížích hraje nemalou roli, kromě úpravy stravy tak má smysl cílit i na podpůrnou suplementaci probiotik i prebiotik.
I přesto, že se živočišné mléčné výrobky prezentují jako nejefektivnější zdroj vápníku, nejsou zdaleka jediné. Zajímavá množství tohoto prvku najdete v mnoha jiných potravinách - nejvíce v kostech (použitím masokostních vývarů), dále jsou velmi bohaté ořechy a semena, v menší míře pak maso, vejce a některé druhy zeleniny. Ve výukové aplikaci ZOF máte možnost řadit potraviny v jednotlivých kategoriích i na základě obsahu vybraných živin, při tvorbě jídelníčků ji určitě využijte.
Na dotazy odpovídá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů
Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.