Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Jogurt

Jogurt je vysoce výživný mléčný produkt, který je zdrojem mnoha důležitých živin. Obsahuje vysoké množství bílkovin, vápníku, vitamínu B12, B2 a důležitých minerálů. Bílkoviny jsou základní stavební jednotkou těla a jsou nezbytné pro růst a opravu tkání, zatímco vápník je klíčový pro zdravé kosti a zuby. Vitamíny B pomáhají tělu přeměnit potravu na energii a podporují zdravý nervový systém.

Jogurt je také známý svými probiotickými vlastnostmi, což znamená, že obsahuje živé bakterie a kvasinky, které jsou dobré pro zdraví, zejména pro trávicí systém. Probiotika v jogurtu mohou pomoci zlepšit trávení, snížit zánět a zvýšit imunitu. Jogurt je také nízkokalorický, což ho činí skvělou volbou pro ty, kteří se snaží zhubnout nebo udržet zdravou hmotnost.

Dobrý večer,
ráda bych se zeptala na Váš názor ke kombinaci ovoce s mléčným produktem, například jogurtem. To bývá často prezentováno jako vhodná snídaně/svačina (doplněná např. o vločky a ořechy). Mléčné výrobky by se ale se zdroji cukru kombinovat spíše neměly, je to tak? A pokud není tato kombinace výhodná, kam byste ovoce doporučil zařadit? (Někde jsem četla, že je nejvhodnější sníst ovoce samostatně, ale to se mi jeví jako nesmysl – vysoký GI, špatný poměr makroživin,...).
Děkuji moc za odpověď.

Tato kombinace není problematická do okamžiku, kdy u dané individuality začne dělat jakékoli "problémy". Obecně platí, že zdravý jedinec takovou směs stráví bez jakýchkoli komplikací, je proto zbytečné se v jídelníčku omezovat jen kvůli tomu, že jednotlivé složky se budou trávit trochu lépe, když je budete jíst odděleně.
V situacích, kdy člověk trpí trávicími potížemi (dyspepsie, záněty...), je naopak výhodné trochu přemýšlet a preventivně se některým kombinacím vyhýbat, což může (ale nemusí) platit i o mléčných výrobcích s ovocem.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.

Více o Martinu Jelínkovi