Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.
Zastoupení jednotlivých skupin mastných kyselin v tuku zvířat se odvíjí primárně od složení jejich stravy. Tuk zvířat ve volném přirozeném prostředí obsahuje více omega-3 a většinou i méně omega-6 MK než u živočichů v chovech, kteří jsou krmeni převážně obilovinami. Dále je třeba rozlišovat mezi tukem teplokrevných a studenokrevných živočichů, kde v průměru ryby jsou bohatším zdrojem omega-3.
Příklad lovců a sběračů není plošně aplikovatelný do podmínek současné civilizace. Naši předkové žili naprosto odlišným způsobem života v oblasti stresových faktorů, úrovně pohybové aktivity, množství a kvality stravy včetně její pravidelnosti, disponovali odlišnou diverzitou střevní mikrobioty... Srovnání jejich a našeho současného jídelníčku se zaměřením na poměr O3:O6 je v podstatě úplně mimo, protože:
1. Lovci a sběrači nekonzumovali obiloviny (resp. jen naprosté minimum v podobě semen tráv), která jsou v dnešní době největším zdrojem O6 ve stravě,
2. Klíčovým zdrojem O3 nebylo maso, jak se běžně prezentuje, ale především hmyz (ten je nejbohatším zdrojem omega-3 tuků vůbec), dále semena některých rostlin a ořechy. Maso a ryby tvořily jen doplňkovou součást jídelníčku na základě schopností tyto zdroje ulovit.
I přesto, že je hmyz na některých kontinentech běžnou součástí jídelníčku a v dnešní době zažívá boom jako potenciální potravina budoucnosti, není možné toto srovnávat s podmínkami lovců a sběračů, jejich metabolismus byl formován diametrálně odlišnými faktory.
Vyšší podíl tuku ve stravě sám o sobě nemusí být rizikový, to je jen obecná informace. Vždy záleží na řadě faktorů, nejdůležitější jsou zdravotní stav jedince, celkové množství použitých tuků, jejich kvalita a poměry mezi skupinami mastných kyselin (nasycené vs. nenasycené, mononenasycené vs. polynenasycené ...). V podstatě tak platí, že i správně koncipovaný low carb systém je s ohledem na vyšší zastoupení tuků zdravotně v pořádku.
GN je "uměle" vytvořený parametr, který vždy vnímejte s určitou rezervou a současně ve vztahu s dalšími nutričními charakteristikami. Pokud např. budou přílohy (jako hlavní zdroj sacharidů) postaveny na celozrnných produktech (ideálně formou celých neloupaných zrn), a zastoupení vlákniny i tuků v daném chodu (případně celodenním jídelníčku) bude odpovídat běžným normám, bude metabolismus reagovat i na vyšší hodnoty GN relativně pomalým uvolňováním cukru do krve, takže v podstatě taková situace bude (s ohledem na vyváženou energetickou bilanci) naprosto v pořádku. Myslete vždy na to, že v rámci studia se snažíme obecně definovaná pravidla ve výživě převádět do praxe, teoreticky prezentovaná čísla tak nemusí být převoditelná do reality do posledního detailu.
Jedincům s prediabetem se vždy vyplatí snižovat přebytek sacharidů ve stravě, který v rámci sledování energetické bilance kompenzujete navyšováním podílu tuků, pouze se snažte být striktní při respektování všech pravidel s tuky souvisejících.
Na dotazy odpovídá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů
Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.