Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Krevní tlak

Krevní tlak je jedním z klíčových ukazatelů zdraví jedince. Je to síla, kterou krev vyvíjí na stěny krevních cév, konkrétně na stěny tepen, když je srdce v kontrakci (systolický tlak) a v relaxaci (diastolický tlak). Normální hodnoty krevního tlaku se pohybují okolo 120/80 mmHg, ale mohou se lišit v závislosti na věku, pohlaví a celkovém zdravotním stavu jedince. Vysoký krevní tlak (hypertenze) může vést k vážným zdravotním problémům, včetně srdečních chorob, mrtvice a ledvinových onemocnění. Výživa hraje klíčovou roli v regulaci krevního tlaku. Strava bohatá na soli, tuky a alkohol může zvyšovat krevní tlak, zatímco strava bohatá na ovoce, zeleninu, celozrnné produkty a nízkotučné mléčné výrobky může pomoci tlak snížit. Pravidelné cvičení, udržování zdravé tělesné hmotnosti a omezení konzumace alkoholu a tabáku mohou také přispět k udržení normálního krevního tlaku.

Dobrý den,
mám dotaz ohledně draselné soli. Pokud mám v jídelníčku obsažen draslík kolem 5000 mg a poměr draslíku a sodíku cca 6:1, tak už asi není vhodné používat ještě k tomu draselnou sůl, že? Asi je lepší solit v tomto případě normální solí a měla bych se naopak zaměřit na snížení množství draslíku? Nebo to není nutné a draslík extra snižovat nemusím?

Poměr draslíku a sodíku by měl být v určité rovnováze, přebytek kteréhokoli z obou prvků má svoje následky - u sodíku je to např. zvyšování krevního tlaku, u draslíku pak ovlivnění srdečního rytmu či funkce svalů. Poměr 6:1 už je vyšší, i když na stranu druhou celkové množství draslíku nijak nezachází do extrému, takže tato situace za běžných podmínek není zdravotně nebezpečná (teoreticky může vést ke zvýšené únavě z důvodu nízkého příjmu sodíku, nejvíce u sportujících jedinců). I přesto nemá smysl používat draselnou sůl, preferujte zdroje NaCl. Draslík tady nesnižujte, je rozumnější (a v praxi i jednodušší) mírně navýšit příjem sodíku.

Dobrý den, pane Jelínku,
jaké množstvi česneku denně je vhodné pro človeka s nízkým tlakem? A co byste prosím doporučil na zvýšení tlaku?
Děkuji

V tomto případě záleží na tom, v jaké kvalitě (= obsahu aktivních živin) i formě (syrový x tepelně upravený x doplněk stravy...) česnek konzumujete. Tepelná úprava ničí naprostou většinu látek snižující krevní tlak, u doplňků stravy zase rozhoduje způsob technologického zpracování výrobku, tzn. jaké množství aktivních složek výrobce v produktu garantuje. V praxi je tak běžné, že některé suplementy nemají prakticky žádný vliv, jiné naopak ovlivní tlak výrazným zpsobem.
Krevní tlak nejlépe zvýšíte stresem nebo fyzickou aktivitou (druhá varianta je ve vztahu ke zdraví podstatně výhodnější :-).

Dobrý den, ráda bych se zeptala, jakým mechanismem zvyšuje vstřebaný CO2 ze sycených vod krevní tlak.
Děkuji.

V situaci, kdy vypijete větší množství sycené vody, kde obsah CO2 je nepřirozeně vysoký (= vyšší než v přírodních zdrojích), dochází k rychlému vstřebání většího množství plynu. Posune se hodnota respiračního kvocientu, což vede ke zvýšené dechové frekvenci. Současně roste parciální tlak CO2 v krvi, který je spojen s nárůstem krevního tlaku (včetně tepové frekvence).

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Více o Martinu Jelínkovi