Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.
V tomto případě záleží na tom, v jaké kvalitě (= obsahu aktivních živin) i formě (syrový x tepelně upravený x doplněk stravy...) česnek konzumujete. Tepelná úprava ničí naprostou většinu látek snižující krevní tlak, u doplňků stravy zase rozhoduje způsob technologického zpracování výrobku, tzn. jaké množství aktivních složek výrobce v produktu garantuje. V praxi je tak běžné, že některé suplementy nemají prakticky žádný vliv, jiné naopak ovlivní tlak výrazným zpsobem.
Krevní tlak nejlépe zvýšíte stresem nebo fyzickou aktivitou (druhá varianta je ve vztahu ke zdraví podstatně výhodnější :-).
V situaci, kdy vypijete větší množství sycené vody, kde obsah CO2 je nepřirozeně vysoký (= vyšší než v přírodních zdrojích), dochází k rychlému vstřebání většího množství plynu. Posune se hodnota respiračního kvocientu, což vede ke zvýšené dechové frekvenci. Současně roste parciální tlak CO2 v krvi, který je spojen s nárůstem krevního tlaku (včetně tepové frekvence).
Na dotazy odpovídá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů
Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.