Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Cibule

Cibule je cibulová zelenina hojně používaná v kuchyni. Má typicky pálivou chuť. Z nutričních vlastností vyniká především vysoký obsah rozpustné vlákniny, kde převažuje inulín. Má prebiotické vlastnosti, jeho konzumace podporuje aktivitu prospěšných bakterií ve střevech.
Další významnou látkou je kvercetin - antioxidant s protizánětlivými vlastnostmi.

Dobrý den,
když jsou cibule a česnek uvnitř čerstvě zelené, je třeba to odtud vyřezávat nebo se to může konzumovat? Někde jsem někde slyšela, že to není zdravé, od té doby to vždy vyhazuji.

Tato zelená část obsahuje celou řadu prospěšných mikroživin, je kontraproduktivní ji vyhazovat. Jediný "problém", který může nastat, je odlišná chuť a vůně - je ale samozřejmě na zváženou, zda má smysl uvažovat tímto směrem a snažit se takto snižovat nutriční hodnotu potravin.

Dobrý den pane Jelínku,
nachází se inulin v cibuli a česneku v syrovém stavu nebo i po tepelné úpravě? Pokud v obou stavech, jaké jsou ztráty po tepelné úpravě?

Inulín je rozpusnou frakcí vlákniny v cibuli i česneku, a to v docela významném množství. Tepelná úprava nemá na jeho podíl v potravině vliv, faktem ale je, že z praktického hlediska jsme schopni přijmout jeho větší množství v tepelně upraveném česneku i cibuli, než v syrovém stavu.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.

Více o Martinu Jelínkovi