Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.
Gymnema obsahuje řadu látek, které u diabetiků pozitivně ovlivňují metabolické pochody. Obsahuje složky, které:
- blokují vnímání sladké chuti,
- snižují hladinu glukózy a leptinu v krvi,
- zvyšují sekreci inzulinu z pankreatu a jeho hladinu v krvi,
- zlepšují regeneraci β-buněk pankreatu,
- zlepšují využití glukózy a snižují její vstřebávání ve střevě.
Výzkumy prováděné na diabeticích zjistily, že během užívání gymnemy dochází ke snížení hladiny glukózy, glykovaného hemoglobinu a fruktosaminu, a zvýšení hladiny inzulinu v krvi. Na základě toho u některých testovaných jedinců mohly být snižovány dávky konvenčních léčiv, což je velmi důležitá informace. S touto ale nakládejte opatrně, protože o manipulaci s dávkováním léků vždy musí rozhodovat ošetřující lékař.
Obecně se prezentuje, že u diabetiků aplikujících inzulín či jiná léčiva s hypoglykemickým účinkem je třeba určité opatrnosti, v rámci které je žádoucí pravidelně monitorovat hladinu glukózy v krvi. I tady by měl rozhodnutí provádět ošetřující lékař.
Vyšší podíl tuku ve stravě sám o sobě nemusí být rizikový, to je jen obecná informace. Vždy záleží na řadě faktorů, nejdůležitější jsou zdravotní stav jedince, celkové množství použitých tuků, jejich kvalita a poměry mezi skupinami mastných kyselin (nasycené vs. nenasycené, mononenasycené vs. polynenasycené ...). V podstatě tak platí, že i správně koncipovaný low carb systém je s ohledem na vyšší zastoupení tuků zdravotně v pořádku.
GN je "uměle" vytvořený parametr, který vždy vnímejte s určitou rezervou a současně ve vztahu s dalšími nutričními charakteristikami. Pokud např. budou přílohy (jako hlavní zdroj sacharidů) postaveny na celozrnných produktech (ideálně formou celých neloupaných zrn), a zastoupení vlákniny i tuků v daném chodu (případně celodenním jídelníčku) bude odpovídat běžným normám, bude metabolismus reagovat i na vyšší hodnoty GN relativně pomalým uvolňováním cukru do krve, takže v podstatě taková situace bude (s ohledem na vyváženou energetickou bilanci) naprosto v pořádku. Myslete vždy na to, že v rámci studia se snažíme obecně definovaná pravidla ve výživě převádět do praxe, teoreticky prezentovaná čísla tak nemusí být převoditelná do reality do posledního detailu.
Jedincům s prediabetem se vždy vyplatí snižovat přebytek sacharidů ve stravě, který v rámci sledování energetické bilance kompenzujete navyšováním podílu tuků, pouze se snažte být striktní při respektování všech pravidel s tuky souvisejících.
Na dotazy odpovídá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů
Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.