Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Glykemie

Glykemie je termín používaný k označení hladiny cukru (glukózy) v krvi. Glukóza je hlavní zdroj energie pro buňky v těle a je nezbytná pro normální fungování organismu. Hladina glukózy v krvi se mění v průběhu dne v závislosti na příjmu potravy, fyzické aktivitě a dalších faktorech.
Vyšší hladiny mohou naznačovat zdravotní problémy, jako je inzulínová rezistence nebo diabetes mellitus. Naopak nízká hladina (hypoglykémie) vede k únavě, slabosti, zmatenosti apod. Správná regulace hladiny cukru v krvi je tedy klíčová pro udržení dobrého zdraví.

Dobrý den,
zaujal mě přípravek gymnema sylvestre, který může upravovat hladinu glykemie. Chci se zeptat, pokud bych tento přípravek doporučila klientovi s diabetem, je jeho použití bezpečné? nebo diabetik, který užívá např. inzulin (nebo prášky), by se měl mít na pozoru, aby se nedostal např do hypoglykemie? Mělo by se použití konzultovat s jeho lékařem? děkuji.

Gymnema obsahuje řadu látek, které u diabetiků pozitivně ovlivňují metabolické pochody. Obsahuje složky, které:
- blokují vnímání sladké chuti,
- snižují hladinu glukózy a leptinu v krvi,
- zvyšují sekreci inzulinu z pankreatu a jeho hladinu v krvi,
- zlepšují regeneraci β-buněk pankreatu,
- zlepšují využití glukózy a snižují její vstřebávání ve střevě.
Výzkumy prováděné na diabeticích zjistily, že během užívání gymnemy dochází ke snížení hladiny glukózy, glykovaného hemoglobinu a fruktosaminu, a zvýšení hladiny inzulinu v krvi. Na základě toho u některých testovaných jedinců mohly být snižovány dávky konvenčních léčiv, což je velmi důležitá informace. S touto ale nakládejte opatrně, protože o manipulaci s dávkováním léků vždy musí rozhodovat ošetřující lékař.
Obecně se prezentuje, že u diabetiků aplikujících inzulín či jiná léčiva s hypoglykemickým účinkem je třeba určité opatrnosti, v rámci které je žádoucí pravidelně monitorovat hladinu glukózy v krvi. I tady by měl rozhodnutí provádět ošetřující lékař.

Dobry den,
mam dotaz ohledne tuku, proc je vyssi pomer ve strave zdravotne rizikovy? zaznamenala jsem, ze se hodne lidi citi lepe na paleo nebo low carb diete, kde je pomer tuku o neco vyssi. Dale jsem se chtela zeptat, jak udrzet glykemickou naloz nizko pri vysokosacharidove diete? i pres to, ze pouzivam celozrnne potraviny, tak mi jde pri tvorbe jidelnicku GN do vyssi katergorie, zejmena u vyssi energeticke bilance. vetsinou jsem pak kompenzovala navysenim tuku ve strave, ktere pak byly mezi 30-40%. jeste by me zajimalo, jestli by bylo vhodne u osob s vyssi hodnoutou glykemie nalacno (mozny prediabetes) navysit tuky na 30-40%, a sacharidy omezit na 40-50% s nizkym GI a GN?
Dekuji

Vyšší podíl tuku ve stravě sám o sobě nemusí být rizikový, to je jen obecná informace. Vždy záleží na řadě faktorů, nejdůležitější jsou zdravotní stav jedince, celkové množství použitých tuků, jejich kvalita a poměry mezi skupinami mastných kyselin (nasycené vs. nenasycené, mononenasycené vs. polynenasycené ...). V podstatě tak platí, že i správně koncipovaný low carb systém je s ohledem na vyšší zastoupení tuků zdravotně v pořádku.
GN je "uměle" vytvořený parametr, který vždy vnímejte s určitou rezervou a současně ve vztahu s dalšími nutričními charakteristikami. Pokud např. budou přílohy (jako hlavní zdroj sacharidů) postaveny na celozrnných produktech (ideálně formou celých neloupaných zrn), a zastoupení vlákniny i tuků v daném chodu (případně celodenním jídelníčku) bude odpovídat běžným normám, bude metabolismus reagovat i na vyšší hodnoty GN relativně pomalým uvolňováním cukru do krve, takže v podstatě taková situace bude (s ohledem na vyváženou energetickou bilanci) naprosto v pořádku. Myslete vždy na to, že v rámci studia se snažíme obecně definovaná pravidla ve výživě převádět do praxe, teoreticky prezentovaná čísla tak nemusí být převoditelná do reality do posledního detailu.
Jedincům s prediabetem se vždy vyplatí snižovat přebytek sacharidů ve stravě, který v rámci sledování energetické bilance kompenzujete navyšováním podílu tuků, pouze se snažte být striktní při respektování všech pravidel s tuky souvisejících.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.

Více o Martinu Jelínkovi