Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.
V tomto případě záleží na tom, v jaké kvalitě (= obsahu aktivních živin) i formě (syrový x tepelně upravený x doplněk stravy...) česnek konzumujete. Tepelná úprava ničí naprostou většinu látek snižující krevní tlak, u doplňků stravy zase rozhoduje způsob technologického zpracování výrobku, tzn. jaké množství aktivních složek výrobce v produktu garantuje. V praxi je tak běžné, že některé suplementy nemají prakticky žádný vliv, jiné naopak ovlivní tlak výrazným zpsobem.
Krevní tlak nejlépe zvýšíte stresem nebo fyzickou aktivitou (druhá varianta je ve vztahu ke zdraví podstatně výhodnější :-).
Účinek jednotlivých látek na metabolismus jedince a jeho celkové chování se odvíjí od mnoha faktorů, jedním z nich je i úroveň citlivosti (= způsobu vnímání účinku látky). Pokud víte, že jste více senzitivní na stimulační látky, je nesmysl je používat ve vyšších množstvích a současně se snažit jejich účinek zvyšovat kombinací s dalšími. V takových případech bych se zcela určitě vyhýbal jakýmkoli zdrojům kofeinu a zaměřil pozornost na jeden vybraný adaptogen. Myslete na to, že cílem je podpora vitality a současně snaha se vyhnout předávkování, které se projevuje řadou nepříjemných projevů.
Kombinace adaptogenů a vitamínů B komplexu je bezpečná, vždy ale užívejte pouze přírodní zdroje B komplexu a současně se vyhýbejte jejich zbytečně vysokým dávkám.
Koenzym Q10 se obecně doporučuje kombinovat s antihypertenzívy, protože snižuje jejich vedlejší účinky a zlepšuje jejich toleranci.
Ženšeny vykazují antihypertenzní účinky, jejich výhodou je navíc fakt, že se jimi prakticky nepředávkujete. Běžně se kombinují s antihypertenzívy, vždy je ale vhodné, když tuto kombinaci posvětí ošetřujcí lékař.
Obecně lze říci, že pokud takový problém není způsoben či dotován psychosomatickou platformou jedince, tak úprava stravování s cílem redukce hmotnosti, která je postavená na nutriční vyváženosti, bude mít za následek zlepšení zdravotního stavu. Buňky v těle disponují pamětí a v naprosté většině situací jsou schopny se vrátit do původního stavu fungování, je potřeba jim jen dát vhodné podmínky.
Na dotazy odpovídá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů
Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.