Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.
V tomto případě záleží na tom, v jaké kvalitě (= obsahu aktivních živin) i formě (syrový x tepelně upravený x doplněk stravy...) česnek konzumujete. Tepelná úprava ničí naprostou většinu látek snižující krevní tlak, u doplňků stravy zase rozhoduje způsob technologického zpracování výrobku, tzn. jaké množství aktivních složek výrobce v produktu garantuje. V praxi je tak běžné, že některé suplementy nemají prakticky žádný vliv, jiné naopak ovlivní tlak výrazným zpsobem.
Krevní tlak nejlépe zvýšíte stresem nebo fyzickou aktivitou (druhá varianta je ve vztahu ke zdraví podstatně výhodnější :-).
V podstatě není možné za normálních podmínek přijmout na denní bázi tak vysoké množství kvercetinu, suplementace tady má svůj jasný význam. Jedná se o jeden z typických příkladů toho, jakou roli ve kvalitě výživy mohou hrát doplňky stravy.
Pokud budete vybírat preparát s obsahem třapatky, vždy s ohledem na jeho kvalitu hledejte na etiketě informace o obsahu těchto dvou látek (kyseliny cichorové a alkamidů). Pokud nebudou uvedené, je jasné, že produkt neobsahuje standardizovaný extrakt, nemá tak smysl doplněk vůbec kupovat. Echinace patří mezi nejprodávanější byliny na světě, tato výjimečnost bohužel přináší ze strany výrobců doplňků stravy i podvodné manipulace s kvalitou. Analýzy dokonce ukazují, že jsou běžné situace, kdy výrobce garantuje obsah standardizovaného extraktu, tento se ale ve skutečnosti vůbec nenachází. V oblasti doplňkové výživy jsou taková jednání častá a spotřebitel má v podstatě dvě možnosti, jak získat kvalitní produkt:
1. První je volba na základě certifikací, nejlépe od nezávislých společností (pokud je výrobce/prodejce má, vždy se jimi chlubí).
2. Druhá pak průběžné testování vybraných výrobků.
V tomto případě nejde ani tak o to, co bych doporučil já, ale co ve skutečnosti sportovec potřebuje. Obecně (= pro poluplaci) se prezentuje, že s rostoucí fyzickou a psychickou zátěží roste i (s)potřeba mikroživin. Je ale potřeba se vyhýbat jakékoli paušalizaci, protože každý sportovec disponuje odlišnými požadavky, které se odvíjí nejen od jeho metabolického profilu, ale i rozsahu zátěže. Navíc existují rozdíly mezi vitamíny rozpustnými ve vodě a v tucích - hydrofilní látky si organismus nevytváří do větších zásob jako je tomu u lipofilních složek, je možné je proto bezpečně užívat ve vyšších koncentracích (ve vztahu k jejich referenční hodnotě). Kalkulace s referenčními hodnotami a jejich násobky je ale ošemetná, protože u každé látky se navíc definuje její bezpečná mez, současně se ještě rozlišuje mezi doporučenou a terapeutickou dávkou. Ideální je vždy zajistit takové množství každé živiny, která odpovídá skutečným požadavkům jedince, což ale naráží na problém v podobě volby analýzy, která by stanovení potřebného množství byla schopna.
Zcela určitě ale počítejte s tím, že v režimu vícefázových tréninků nebude sportovec schopen zajistit všechny vitamíny v potřebném množství jen ze stravy, protože jejich skutečná potřeba se většinou pohybuje v nižších násobích jejich RI. Vždy je proto vhodná podpůrná suplementace, u které se navíc řeší, zda je vhodnější multivitamín nebo příjem jednotlivých látek skrze samostatné produkty, což umožní lepší manipulaci s dávkováním.
Pokud bude vaše strava vykazovat základní charakteristiky pestrosti, budete preferovat přirozené, tedy průmyslově nezprocesované potraviny, a současně nebudete experimentovat s redukčními dietami ve výrazném energetickém mínusu, neměla byste mít problém se zajištěním základních dávek mikroživin. Obecně platí, že s rostoucí stresovou a fyzickou zátěží roste i potřeba vyššího příjmu těchto látek, v takových situacích pak podpůrná suplementace svůj smysl má.
Poruchy hormonální regulace se pomocí úprav stravy a suplementace řeší obtížně. Existují situace, kdy mohou výrazně pomoci, bez zjištění příčiny problému se ale výrazně snižuje pravděpodobnost úspěchu. Zvýšení produkce prolaktinu může způsobovat i stres, případně hladovění. Často se u vegetariánů, kteří nesledují nutriční hodnoty svého jídelníčku, stává, že jsou ve výraznějším energetickém mínusu, což může mít souvislost.
To ale považujte za teoretickou spekulaci, protože na zvýšení hladiny prolaktinu se podílí i užívaná antikoncepce, psychofarmaka, antihypertenziva, dochází k ní při poruše funkce hypofýzy nebo některých nádorových onemocnění.
Zvýšená konzumace sóji zvýší příjem fytoestrogenů - pokud by byla příčina stavu ve zvýšené produkci estrogenu, může vyšší příjem fytoestrogenů působit protiestrogenně. Na stranu druhou ale obecně platí, že vegetariáni mají poměrně dostatečný příjem fytoestrogenů ve srovnání se všežravou populací. Suplementace drmku smysl má, ostatními jmenovanými doplňky neublížíte.
Homeopatika jsou v podstatě vlastně definovanou třídou. Z hlediska svého účinku je možné je vnímat jako léčivo, legislativa k nim ale tak nepřistupuje. Každá země na světě je na tomto poli vnímá jinak, v ČR stojí bohužel trochu "bokem". Vše je otázkou přístupu a úhlu pohledu, protože záleží na tom, zda k jejich účinku přistupujeme z pozice víry, nebo naopak vědění (ortodoxní věda se k nim staví odmítavě a je přesvědčena, že se jedná pouze o placebo efekt).
Účinný doplněk poznáte jedině tak, že jej vyzkoušíte. Seriózní výrobci se snaží předkládat co nejvíce informací, aby přesvědčili zákazníka, že právě jejich produkt opravdu stojí za to. V praxi má smysl se orientovat na tato tvrzení, protože často nelžou. Navíc je to mnohdy jediná cesta, jak se dobrat informací o kvalitě materiálů, z nichž jsou vyráběny. V oblasti účinku (konkrétního vlivu na metabolismus) ale nikdy nenahradí vlastní zkušenost.
Tyto minerály nejsou syntetického původu, jedná se o běžně používané anorganické soli. O těchto se obecně tvrdí, že mají nižší biologickou využitelnost než organické soli, rozdíl ale není možné číselně vyjádřit, jelikož do procesu vstupuje celá řada faktorů, jejichž rozsah i dopad se liší s individualitou jedince. Jedinou výhodou těchto doplňků je fakt, že množství jódu v nich je deklarované, uživatel tak ví, kolik dané látky (ve vztahu k její referenční hodnotě) přijímá. Pokud se chcete orientovat na příjem organických forem jódu, je výhodné používat v kuchyni arónii nebo mořské řasy. V případě řas je koncentrace jódu enormně vysoká, je proto rozumné konzumovat pouze malá množství. Obavy o předávkování jódem v této podobě jsou u zdravého jedince zbytečné, protože organismus skrze homeostatické systémy vylučuje přebytek látek rozpustných ve vodě, kam patří i jód.
To je otázka do složitější debaty, protože o efektivitě podpůrné suplementace rozhoduje hned několik faktorů a je obtížné rozhodnout, který z nich má větší váhu. V základu se řeší to, v jaké formě se hořčík v doplňku nachází. Trh nabízí z organických forem malát, citrát, bisglycinát, laktát, treonát, laurát apod., z anorganických např. oxid hořečnatý, uhličitan hořečnatý nebo síran hořečnatý. Obecně platí, že organické formy se lépe vstřebávají, proto se argumentace vede v jejich prospěch.
Jiným kritériem pro volbu může být obsah elementárního hořčíku v jedné dávce. Jeho množství je v průměru výrazně vyšší u anorganických forem, které se ale pyšní (obecně prezentovanou) nižší vstřebatelností (v rozdílu až jednoho řádu). Toto se ale stává diskutabilní v situaci, kdy výrobce doplňku s obsahem anorganické formy (která je výrazně levnější) přidá k hořčíku vybrané rostlinné materiály (extrakty, koncentráty), kde přítomnost fytochemických látek (tedy organického zdroje) má potenciál navyšovat biologickou dostupnost hořčíku v těle. A právě v tomto okamžiku vzniká výzva, kterým směrem se vydat - zda farmakologicky ověřenou cestou měřitelného výsledku, nebo naopak respektovat holistický řád přírody a neřešit jednosměrný pohled.
Mě osobně je bližší synergie přírodních zákonitostí, odpovědět si tady ale musí každý sám.
Živiny se v tenkém střevě postiženém celiakií vždy vstřebávají, pouze s ohledem na stupeň a rozsah poškození sliznice v omezeném množství, což je ale otázkou individuality jedince. Vznikají tak situace, kdy zhoršená úroveň vstřebávání živin může způsobit nutriční deficienci, v praxi se toto děje nejčastěji v kontextu dlouhodobého trvání takového zdravotního stavu. V dané situaci pak má smysl jít cestou suplementace, protože látky z doplňků se vždy vstřebávají efektivněji (= ve větším množství), než ze stravy. Pokud se doplňky nepředávkujete, je zbytečné mít jakékoli obavy z nežádoucí zátěže na organismus.
Časový odstup je výhodnější především u doplňků s obsahem látek rozpustných ve vodě, které má tělo po konzumaci močopudných prostředků, kam káva patří, tendenci ve zvýšené míře vylučovat. Konkrétní časový odstup je ale relativní, neexistuje tady žádná paušální metrika - obecně za "bezpečný" odstup považujte desítky minut.
Tyto doplňky stravy ve vztahu k očkování nepředstavují žádný problém. Obecně tady platí, že suplementy podporují činnost nespecifické části imunitního systému, kdežto očkování je zaměřeno na stimulaci specifické protilátkové imunity. Můžete je tak užívat bez obav.
Stearan hořečnatý se používá nejčastěji jako protispékavá látka a plnidlo u výroby doplňků stravy. Považuje se za zdraví bezpečnou látku. Protože je ve vodě nerozpustný, objevují se občas názory, že v trávicím traktu při vyšších dávkách může komplikovat vstřebávání některých živin, toto ale nebylo potvrzeno.
Na dotazy odpovídá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů
Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.