Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.
Mléčné výrobky považujte za nejvýhodnější zdroj vápníku - to znamená, že tyto produkty obsahují vápníku relativně velké množství a současně se tento prvek poměrně dobře vstřebává. To samo o sobě ale neznamená, že jsou spásou při potlačování vzniku či projevů odvápňování kostí. Pro optimální metabolismus vápníku je v těle důležité zajistit adekvátní podíl hořčíku, který je jeho antagonistou. Dále má zásadní vliv vit. D3 (kalciferol), funkce štítné žlázy (produkuje hormon kalcitonin), dostatečný příjem bílkovin a aktivita střevní mikrobioty (produkuje vitamín K2, který řídí vstřebávání vápníku). Pokud se jakýkoli z těchto faktorů odkloní od rovnováhy, komplikuje se i metabolismus vápníku. Vztahovat proto vyšší výskyt osteoporózy ke konzumaci mléčných produktů je velmi nešťastné a ze strany zastánců některých alternativních stravovacích režimů účelové.
Na dotazy odpovídá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů
Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.