Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Osteoporóza

Osteoporóza je zdravotní stav, který se vyznačuje ztrátou kostní hmoty a zhoršením struktury kostní tkáně, což vede k zvýšené křehkosti kostí a vyššímu riziku zlomenin. Tento stav je často označován jako "tichý zdravotní problém", protože může postupovat po mnoho let bez jakýchkoli viditelných příznaků, dokud nedojde k zlomenině. Osteoporóza je obzvláště běžná u starších lidí a u žen po menopauze, kdy se snižuje produkce estrogenů, které chrání kosti.

Výživa hraje klíčovou roli v prevenci a léčbě osteoporózy. Dostatečný příjem vápníku a vitamínu D je zásadní pro zdraví kostí. Vápník je hlavní stavební kámen kostí, zatímco vitamín D je nezbytný pro vstřebávání vápníku z potravy. Kromě toho, strava bohatá na bílkoviny, vitamín K a hořčík také podporuje zdraví kostí. Naopak, nadměrná konzumace soli, kofeinu a alkoholu může přispět k vývoji osteoporózy tím, že zvyšuje vylučování vápníku z těla.

Dobry den,
chtela bych se zeptat o vhodnosti konzumace mlecnych vyrobku jako zdroje vapniku. Zejmena veganske nebo i paleo weby uvadeji, ze zeme s vyssi konzumaci mlecnych vyrobku vice trpi osteoporozou. Je to informace vytrzena z kontextu nebo jaka je tedy pricina vyssiho vyskytu teto nemoci?
Dekuji

Mléčné výrobky považujte za nejvýhodnější zdroj vápníku - to znamená, že tyto produkty obsahují vápníku relativně velké množství a současně se tento prvek poměrně dobře vstřebává. To samo o sobě ale neznamená, že jsou spásou při potlačování vzniku či projevů odvápňování kostí. Pro optimální metabolismus vápníku je v těle důležité zajistit adekvátní podíl hořčíku, který je jeho antagonistou. Dále má zásadní vliv vit. D3 (kalciferol), funkce štítné žlázy (produkuje hormon kalcitonin), dostatečný příjem bílkovin a aktivita střevní mikrobioty (produkuje vitamín K2, který řídí vstřebávání vápníku). Pokud se jakýkoli z těchto faktorů odkloní od rovnováhy, komplikuje se i metabolismus vápníku. Vztahovat proto vyšší výskyt osteoporózy ke konzumaci mléčných produktů je velmi nešťastné a ze strany zastánců některých alternativních stravovacích režimů účelové.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.

Více o Martinu Jelínkovi