Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Lisované šťávy

Lisované šťávy jsou považovány za jedny z nejzdravějších nápojů, které můžeme zařadit do svého jídelníčku. Jsou bohaté na vitamíny, minerály a antioxidanty, které jsou nezbytné pro správnou funkci našeho těla. Díky tomu, že jsou vyráběny lisováním ovoce a zeleniny, zachovávají si většinu živin, které by byly při jiných způsobech zpracování ztraceny. Lisované šťávy také obsahují velké množství vlákniny, která podporuje zdraví našeho trávicího systému.

Lisované šťávy jsou také skvělým způsobem, jak zvýšit příjem ovoce a zeleniny, pokud nám jejich konzumace v pevné formě nedělá dobře. Jsou snadno stravitelné a jejich živiny jsou rychle vstřebávány do našeho těla. Navíc, díky svému vysokému obsahu vody, pomáhají udržovat naše tělo hydratované. Je však důležité si uvědomit, že i přes všechny tyto výhody, by lisované šťávy neměly nahradit celé ovoce a zeleninu v naší stravě, ale spíše je doplňovat.

Dobrý den,
mohu se zeptat, proč jsou tolik doporučovány lisované šťávy? Jaký je rozdíl mezi lisovanou šťávou a čerstvým např. jablkem, které sním jen tak? V jednom rozhovoru jsem slyšela, že šťávou se uvolní do těla velké množství cukru najednou a není to dobré. Jak to tedy prosím je?
Děkuji za odpověď

Rozdíl je poměrně zásadní, v podstatě je jich hned několik:
1. Lisováním odstraníme vlákninu, šťáva tak obsahuje podstatně koncentrovanější množství mikroživin a cukrů.
2. Většinou získáme tekutinu určenou k pitnému režimu, ne potravinu (záleží ale na osmolalitě).
3. Konzumací lisované šťávy ovlivníme trávicí a metabolické pochody odlišným způsobem, než surovinou, ze které se vyrábí:
- Je rychlejší glykemická odezva,
- Odlišně reaguje střevní mikrobiota,
- Organismus dostane větší dávku vitamínů a minerálů, které rychleji a efektivněji vstřebá,
- Z důvodu absence vlákniny jinak reaguje střevní peristaltika.
Vyšší koncentrace cukrů je riziková jen v některých situacích, nejčastěji v případech zánětů trávicího traktu, zvýšené aktivitě patogenních mikroorganismů, poruchách funkce slinivky...

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.

Více o Martinu Jelínkovi