Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.
Rozdíl je poměrně zásadní, v podstatě je jich hned několik:
1. Lisováním odstraníme vlákninu, šťáva tak obsahuje podstatně koncentrovanější množství mikroživin a cukrů.
2. Většinou získáme tekutinu určenou k pitnému režimu, ne potravinu (záleží ale na osmolalitě).
3. Konzumací lisované šťávy ovlivníme trávicí a metabolické pochody odlišným způsobem, než surovinou, ze které se vyrábí:
- Je rychlejší glykemická odezva,
- Odlišně reaguje střevní mikrobiota,
- Organismus dostane větší dávku vitamínů a minerálů, které rychleji a efektivněji vstřebá,
- Z důvodu absence vlákniny jinak reaguje střevní peristaltika.
Vyšší koncentrace cukrů je riziková jen v některých situacích, nejčastěji v případech zánětů trávicího traktu, zvýšené aktivitě patogenních mikroorganismů, poruchách funkce slinivky...
Na dotazy odpovídá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů
Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.