Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.
Nadměrný příjem fruktózy je spojován s přemnožením některých střevních bakterií a následně zvýšenou střevní permeabilitou. Bakterie obsahují endotoxiny, které v některých jaterních buňkách podporují zvýšenou produkci zánětlivých látek (cytokinů). Současně při metabolismu fruktózy v játrech vznikají látky (glyceraldehyd-3-fosfát, dihydroxyacetonfosfát, pyruvát), které jsou transportovány do mitochondrií ve vysokých koncentracích, toto vede ke stimulaci procesu zvaném de novo lipogeneze (přebytečné sacharidy se přeměňují na tuk, protože tento metabolický stav zamezuje vstupu mastných kyselin do mitochondrií). Vznikající tukové částice se pak ukládají v játrech a podporují rozvoj steatózy.
Glukózo-fruktózový sirup je zdrojem fruktózy, je třeba se mu vyhýbat stejně jako všem ostatním "umělým" zdrojům tohoto cukru.
Steatóza jater je nejen léčitelná, ale i vyléčitelná. Základem úspěchu je správně nastavená dieta a dostatek investovaného času nezbytného pro to, aby se úprava systému stravování měla možnost projevit. Přebytečný tuk z jater je pořád zásobním tukem, tzn. využije se jako zdroj energie.
U hodnocení zdravotního dopadu konzumace potravin je třeba uvažovat celostně, ne farmakologicky. Každá potravina obsahuje široké spektrum různých látek s výrazně odlišným dopadem na metabolismus. Některé z nich jsou prospěšné, jiné naopak škodí. Situaci navíc komplikuje fakt, kdy jedna látka může mít pozitivní vliv na určitý orgán či systém, současně ale zatěžuje orgán jiný.
Dále je třeba správně pochopit význam "větší množství" příjmu látky. Účinek jakékoli látky se odvíjí od její koncentrace a požitého množství - jakákoli látka tak může ve stejné situaci působit jako jed či naopak "lék".
Z těchto důvodů není možné na potraviny nahlížet farmakologickým způsobem, u kterého se sleduje vliv jedné látky a ne nepřeberné směsi, kterou navíc nejsme ani schopni důkladně analyzovat. Tyto důvody mj. vedly k tomu, že legislativa nedovoluje spojovat potraviny s jakýmkoli léčivým účinkem...
V praxi se proto postupuje tak, že se na celodenním talíři omezuje množství potravin s vyšší koncentrací určitých látek ve vztahu ke specifickým chorobám (typicky brukvovitá zelenina u hypofunkce štítnice, potraviny s vyšším podílem histaminu u histaminové intolerance apod.).
U brukvovité zeleniny se nejčastěji cituje vliv štěpných produktů glukosinolátů na zvýšenou krvácivost jater, což ale vnímejte jako obecnou informaci, jelikož rozsah tohoto účinku glukosinolátů se liší u jednotlivých savců (= neznamená to, že by pravidelná konzumace zelí či brokolice likvidovala játra). Tyto druhy zeleniny obsahují naopak celou řadu jiných látek majících pozitivní vliv na chování jaterních buněk.
Játra dokážou vytvořit cholesterol i jen z čistě rostlinných tuků?
Tvorba cholesterolu není vázána na podíl živočišných potravin ve stravě, tato látka vzniká (ve zjednodušeném pojetí) z mastných kyselin (obsažených v tucích), ze kterých organismus vytváří acetylkoenzym A. Z něj vzniká mevalonát a skvalen, výsledným produktem této reakce je cholesterol. Takto se vytváří každý den v těle dospělého člověka přes 1000 mg cholesterolu.
Dobrý den,
mohou prosím užívat klanoprašku i osoby s transplantovanými játry?
Děkuji za odpověď.
Tuto kombinaci by měl vždy schválit ošetřující lékař. S největší pravděpodobností ale bude proti, jelikož Schizandra ovlivňuje funkci léků, které jsou odbourávány v játrech (klanopřaška podporuje činnost jater), prokázané je zvýšení hladiny takrolimu (imunosupresivum) v krvi u pacientů po transplantaci jater.
Problematika doporučených denních dávek (= referenčních hodnot příjmu) je trochu nešťastná, protože je vztahována ke zprůměrované populaci, čímž odsouvá bokem požadavky jedince jako metabolické individuality. Výsledkem v praxi jsou pak situace, kdy každá studie prokazuje trochu něco jiného a tyto rozpory jsou ve svém významu navíc zvětšovány odlišnými interpretacemi. U takových studií je třeba navíc rozlišovat i situace, kdy se hodnotí přesně definovaný příjem dané látky (což je možné realizovat pouze skrze užívání doplňků stravy), nebo se sleduje podíl živin ve stravě, kde není možné definovat konkrétní hodnoty, protože nikdy nevíme, jaké množství sledované látky se v potravinách nachází (vždy můžeme hodnotit pouze nějaký průměr, který je navíc silně orientační).
U vitamínu A osobně nevidím problém v jeho předávkování ve smyslu negativních dopadů na zdraví (takové situace jsou poměrně vzácné a prakticky téměř vždy se vztahují k nevhodné manipulaci s doplňky stravy), jeho vyšší dávky v průběhu těhotenství se ale zřejmě podílejí na růstu plodu (rodí se větší děti, což je z pochopitelných důvodů zdrojem porodních komplikací). I tuto informaci ale můžeme rozporovat, protože se ukazuje, že za tímto dopadem mohou stát i vyšší dávky ostatních mikroživin, což je obecně problém užívání především multivitamínů. Faktem je, že v posledních dvou dekádách se výrobci suplementů řídí nařízením legislativy, která je přesvědčena, že vyšší dávky vitamínu A v průběhu těhotenství jsou rizikové, a toto zakotvila do zdravotních tvrzení, která u doplňků stravy mohou/musí být prezentována.
Z hlediska principů vývoje je jasné, že se budou průběžně objevovat názory postavené na nových studiích, obecně ale platí, že na legislativní úrovni vždy trvá delší dobu, než dojde k jakékoli (výraznější) změně - obzvlášť jedná-li se o situace, které mají spojitost se zdravím populace.
Ne že by tato skupina potravin nebyla vůbec vhodná k jídlu, ve skutečnosti je bohatým zdrojem celé řady látek. Je ale potřeba počítat s tím, že organismus má tendenci do těchto orgánů ukládat i toxiny, je proto rozumné uvažovat, jak velký přínos ve výsledku jejich konzumace má.
Na dotazy odpovídá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů
Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.