Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.
Je to trochu "složitější" - v tomto případě byla studie zastavena (což je v situacích, kdy se ukáže, že v průběhu studie se vlivem užívané látky prokazatelně zhoršuje zdraví respondentů, povinností organizátora). Výsledky nedokončených studií se často zveřejňují, vždy je to ale otázka rozhodnutí investora, takže spousta "zajímavých" dat se nemedializuje.
Vzhledem k tomu, že se jedná o doplňky stravy a ne léky, muselo by se nashromáždit velké množství prokazatelných negativních vlivů, aby legislativa reagovala změnami. V dané situaci se ale nejednalo o přímý důkaz, takže dodnes se jen pracuje s teorií, kdy se obecně prezentuje, že užívání izolovaných antioxidantů zvyšuje prooxidační pochody v těle. V tomto směru je výhodnější přijímat antioxidačně působící látky v přirozených komplexech z důvodu jejich synergického efektu.
Tady je myšleno 10 různých potravin denně. Jedná se ale o nešťastný příměr ve smyslu vyjádření přesné hodnoty obsahu lykopenu, navíc lykopen získávaný z tepelně neupravených potravin má velmi nízkou biologickou hodnotu. V takové formě je potřeba této látky přijímat podstatně více, než z tepelně upravených jídel či doplňků stravy, proto je uváděný počet potravin tak vysoký.
Na dotazy odpovídá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů
Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.