Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Karotenoidy

Karotenoidy jsou skupinou přírodních pigmentů, které se vyskytují v rostlinách i v živočiších. Jsou to silné antioxidanty, které hrají klíčovou roli v prevenci chronických onemocnění, včetně rakoviny a srdečních chorob. Mají schopnost podporovat zdraví očí a chránit před poškozením způsobeným ultrafialovým zářením. Některé z nich mohou být v těle přeměněny na vitamin A, který je nezbytný pro normální růst a vývoj, funkci imunitního systému a zdraví očí. Absorpci karotenoidů v těle zvyšuje jejich konzumace s tukem.

Dobrý den pane Jelínku, v této lekci jste uvedl tento příklad studie:
Studie, které negenerují očekávaný pozitivní výsledek, nejsou publikovány, citovány, či nejsou vůbec dokončeny (jako příklad poslouží studie CARET prováděná ve Skandinávii, která sledovala účinky beta karotenu na zdraví, byla v roce 1994 ukončena z důvodu zvýšeného vzniku rakoviny plic po podávaných dávkách syntetické formy beta karotenu u kuřáků, kteří byli součástí sledované populace).¨

Chápu to správně, že když se u nějakého doplňku stravy (viz tento příklad) provádí studie a výsledky nejsou pozitivní, výsledky se nezveřejní ale produkt se prodává dál? Děkuji

Je to trochu "složitější" - v tomto případě byla studie zastavena (což je v situacích, kdy se ukáže, že v průběhu studie se vlivem užívané látky prokazatelně zhoršuje zdraví respondentů, povinností organizátora). Výsledky nedokončených studií se často zveřejňují, vždy je to ale otázka rozhodnutí investora, takže spousta "zajímavých" dat se nemedializuje.
Vzhledem k tomu, že se jedná o doplňky stravy a ne léky, muselo by se nashromáždit velké množství prokazatelných negativních vlivů, aby legislativa reagovala změnami. V dané situaci se ale nejednalo o přímý důkaz, takže dodnes se jen pracuje s teorií, kdy se obecně prezentuje, že užívání izolovaných antioxidantů zvyšuje prooxidační pochody v těle. V tomto směru je výhodnější přijímat antioxidačně působící látky v přirozených komplexech z důvodu jejich synergického efektu.

Dobrý den,
v lekci o Lykopenu je zmínka o studii, ze které vychází počet 10 porcí jídla s obsahem tohoto karotenoidu u můžu s ohledem na snížení rizika vzniku rakoviny prostaty. Můžete mi prosím jen ujasnit v jakém časovém horizontu je těchto 10 porcí jídla míněno zda je to za týden, měsíc?
Děkuji za odpověď

Tady je myšleno 10 různých potravin denně. Jedná se ale o nešťastný příměr ve smyslu vyjádření přesné hodnoty obsahu lykopenu, navíc lykopen získávaný z tepelně neupravených potravin má velmi nízkou biologickou hodnotu. V takové formě je potřeba této látky přijímat podstatně více, než z tepelně upravených jídel či doplňků stravy, proto je uváděný počet potravin tak vysoký.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.

Více o Martinu Jelínkovi