Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Sója

Sója je rostlina z čeledi bobovitých, která je známá pro svůj vysoký obsah bílkovin a dalších živin. Je bohatá na esenciální aminokyseliny, které tělo nemůže samo vytvářet a musí je získávat z potravy. Sója také obsahuje vlákninu, vitamíny a minerály, včetně železa, vápníku a hořčíku. Je také jedním z mála rostlinných zdrojů vitamínu B12, který je obvykle přítomen pouze v živočišných produktech.

Z hlediska zdraví je sója často doporučována jako součást vyvážené stravy. Její konzumace může přispět k prevenci některých typů rakoviny, srdečních chorob a osteoporózy. Sója je také oblíbenou volbou pro vegetariány a vegany, protože je jedním z mála rostlinných zdrojů kompletních bílkovin. Nicméně, některé studie naznačují, že nadměrná konzumace sóji může mít negativní dopady na zdraví, včetně možného rizika pro hormonální nerovnováhu. Proto je důležité konzumovat sóju v mírných množstvích jako součást vyvážené stravy.

Dobrý den,
prosím, jaké doplňky stravy doporučit ženě vegetariánce ke snížení hladiny prolaktinu v krvi? Vysoká hodnota jí byla zjištěna z laboratorních testů. Má velmi nepravidelný a dlouhý menstruační cyklus, který by ráda srovnala. Zatím jsem jí doporučila drmek, macu a gingko bilobu. Je to správná volba? Je výhodné je kombinovat, nebo raději užívat zvlášť? A má smysl snažit se stav ovlivnit např. navýšením sóji v jídelníčku?
Moc děkuji za odpověď.

Poruchy hormonální regulace se pomocí úprav stravy a suplementace řeší obtížně. Existují situace, kdy mohou výrazně pomoci, bez zjištění příčiny problému se ale výrazně snižuje pravděpodobnost úspěchu. Zvýšení produkce prolaktinu může způsobovat i stres, případně hladovění. Často se u vegetariánů, kteří nesledují nutriční hodnoty svého jídelníčku, stává, že jsou ve výraznějším energetickém mínusu, což může mít souvislost.
To ale považujte za teoretickou spekulaci, protože na zvýšení hladiny prolaktinu se podílí i užívaná antikoncepce, psychofarmaka, antihypertenziva, dochází k ní při poruše funkce hypofýzy nebo některých nádorových onemocnění.
Zvýšená konzumace sóji zvýší příjem fytoestrogenů - pokud by byla příčina stavu ve zvýšené produkci estrogenu, může vyšší příjem fytoestrogenů působit protiestrogenně. Na stranu druhou ale obecně platí, že vegetariáni mají poměrně dostatečný příjem fytoestrogenů ve srovnání se všežravou populací. Suplementace drmku smysl má, ostatními jmenovanými doplňky neublížíte.

Dobrý den,
odkdy byste zařazoval do dětského jídelníčku sóju a produkty z ní? Zajímají mě hlavně fermentované sójové produkty.
Děkuji za odpověd´

Sója je specifickou potravinou především ze dvou důvodů:
1. Obsahuje vysoký podíl antinutričních látek včetně fytoestrogenů,
2. Zpracovává se do celé řady derivátů, z nichž nemalý podíl spadá do kategorie výrazně průmyslově zprocesovaných.
Kombinace těchto faktorů je nešťastná obzvlášť pro děti, kdy vzniká otázka, zda je důležitější řešit kvalitu produktů nebo četnost konzumace. Výhodou fermentovaných produktů je výrazně nižší podíl antinutričních látek, na stranu druhou většina z nich obsahuje vyšší množství soli. Pokud budete volit nesolené produkty (mouka, tofu, nápoje, jogurty...), pracujte se sójou jako s ostatními luštěninami (tzn. zařaďte ji do nákupního košíku jako jednoho ze zástupců luštěnin od jednoho roku věku). V případě solených potravin (ochucený tempeh, miso, omáčky...) buďte opatrní - kvalitativně jsou sice zajímavé, zvyšování příjmu soli je ale u dětí zdravotně rizikové.

Dobrý den,
narazila jsem na diskuzi, ze které vyplynulo, že většina proteinů pro BCAA se vyrábí ze sóji. V lekci píšete, že sója není moc bohatá na BCAA, ale zase je její výhoda nízká cena. Žila jsem v domnění, že se většina BCAA vyrází z mléka, resp. syrovátky. Jak to vidíte vy, jakožto člověk, který se v doplňcích stravy pohyboval/pohybuje.
Děkuji moc

BCAA se pro komerční účely syntetizují, což je pojem vztahující se k získávání AMK fermentační aktivitou některých mikroorganismů na organických substrátech, kde nejčastějším je právě sója. Není to jediná možnost, jak tyto AMK vyrábět, výrobci ale v naprosté většině případů volí postupy, které jsou finančně nejvýhodnější, což je vcelku logické. Nezáleží tak na koncentraci požadovaných složek v původní surovině, dležitá je "výtěžnost".

Dobrý den,
mám dotaz ohledně bílkovin v zelených potravinách. Nikdy jsem neslyšel, že by zelené rostliny měly plnohodnotné bílkoviny. Vždy jsem to četl pouze o sóje a v podstatě konopí. Opravdu mají plnohodnotné spektrum?
Díky

Aminokyselinová plnohodnotnost bílkovin u rostlinných zdrojů je citována u sóji, quinoi, konopných semen, chlorelly a spiruliny. Pomineme-li řasy, které tvoří nemalou součást kategorie zelených potravin, blíží se AMK spektrum u produktů z výhonků teoreticky prezentované plnohodnotnosti. Tady je ale třeba rozlišovat, v jaké fázi růstu rostlinu její výrobce zpracovává - od počátku procesu klíčení skrze jednotlivé vývojové fáze rostliny se poměrně dynamicky mění nejen podíl makrosložek (tedy i procentuální zastoupení bílkovin), ale i množství jednotlivých aminokyselin. Na rozdíl od řas, kde jsou zastoupení a struktura makrosložek poměrně konstantní, je proteinový profil ostatních zelených potravin proměnlivý - obecně ale můžeme tvrdit, že kategorie zelených potravin poskytuje plnohodnotné bílkoviny.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.

Více o Martinu Jelínkovi