Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.
Poruchy hormonální regulace se pomocí úprav stravy a suplementace řeší obtížně. Existují situace, kdy mohou výrazně pomoci, bez zjištění příčiny problému se ale výrazně snižuje pravděpodobnost úspěchu. Zvýšení produkce prolaktinu může způsobovat i stres, případně hladovění. Často se u vegetariánů, kteří nesledují nutriční hodnoty svého jídelníčku, stává, že jsou ve výraznějším energetickém mínusu, což může mít souvislost.
To ale považujte za teoretickou spekulaci, protože na zvýšení hladiny prolaktinu se podílí i užívaná antikoncepce, psychofarmaka, antihypertenziva, dochází k ní při poruše funkce hypofýzy nebo některých nádorových onemocnění.
Zvýšená konzumace sóji zvýší příjem fytoestrogenů - pokud by byla příčina stavu ve zvýšené produkci estrogenu, může vyšší příjem fytoestrogenů působit protiestrogenně. Na stranu druhou ale obecně platí, že vegetariáni mají poměrně dostatečný příjem fytoestrogenů ve srovnání se všežravou populací. Suplementace drmku smysl má, ostatními jmenovanými doplňky neublížíte.
Sója je specifickou potravinou především ze dvou důvodů:
1. Obsahuje vysoký podíl antinutričních látek včetně fytoestrogenů,
2. Zpracovává se do celé řady derivátů, z nichž nemalý podíl spadá do kategorie výrazně průmyslově zprocesovaných.
Kombinace těchto faktorů je nešťastná obzvlášť pro děti, kdy vzniká otázka, zda je důležitější řešit kvalitu produktů nebo četnost konzumace. Výhodou fermentovaných produktů je výrazně nižší podíl antinutričních látek, na stranu druhou většina z nich obsahuje vyšší množství soli. Pokud budete volit nesolené produkty (mouka, tofu, nápoje, jogurty...), pracujte se sójou jako s ostatními luštěninami (tzn. zařaďte ji do nákupního košíku jako jednoho ze zástupců luštěnin od jednoho roku věku). V případě solených potravin (ochucený tempeh, miso, omáčky...) buďte opatrní - kvalitativně jsou sice zajímavé, zvyšování příjmu soli je ale u dětí zdravotně rizikové.
BCAA se pro komerční účely syntetizují, což je pojem vztahující se k získávání AMK fermentační aktivitou některých mikroorganismů na organických substrátech, kde nejčastějším je právě sója. Není to jediná možnost, jak tyto AMK vyrábět, výrobci ale v naprosté většině případů volí postupy, které jsou finančně nejvýhodnější, což je vcelku logické. Nezáleží tak na koncentraci požadovaných složek v původní surovině, dležitá je "výtěžnost".
Aminokyselinová plnohodnotnost bílkovin u rostlinných zdrojů je citována u sóji, quinoi, konopných semen, chlorelly a spiruliny. Pomineme-li řasy, které tvoří nemalou součást kategorie zelených potravin, blíží se AMK spektrum u produktů z výhonků teoreticky prezentované plnohodnotnosti. Tady je ale třeba rozlišovat, v jaké fázi růstu rostlinu její výrobce zpracovává - od počátku procesu klíčení skrze jednotlivé vývojové fáze rostliny se poměrně dynamicky mění nejen podíl makrosložek (tedy i procentuální zastoupení bílkovin), ale i množství jednotlivých aminokyselin. Na rozdíl od řas, kde jsou zastoupení a struktura makrosložek poměrně konstantní, je proteinový profil ostatních zelených potravin proměnlivý - obecně ale můžeme tvrdit, že kategorie zelených potravin poskytuje plnohodnotné bílkoviny.
Na dotazy odpovídá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů
Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.