Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.
Při nákupu kvašené zeleniny je třeba sledovat, jakou úpravou potravina prošla. Pro zajištění požadované životnosti výrobci volí buď pasterizaci případně některá konzervační činidla, je možné ale koupit i nepasterizované produkty.
V případě tepelného nebo chemického ošetření výrobku se zastavuje aktivita fermentačních kultur. Potravina je bez živých kultur, ale stále fermentovaná, tzn. prošla kvašením a nese její klíčové výhody - je snadněji stravitelná a obsahuje mastné kyseliny s krátkým řetězcem včetně kyseliny mléčné.
Na dotazy odpovídá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů
Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.