Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.
Pro vyšší teplotní úpravy používejte vždy oleje k tomu určené - tzn. s převahou nasycených nebo mononenasycených tuků (olivový, řepkový...), vždy filtrovaných, protože nefiltrované obsahují částice, které se přepalují při relativně nízkých teplotách.
Řešíte-li zdroje omega-3 tuků, tak nejvýhodnější z rostlinných zástupců jsou konopný, chia a lněný. Počítejte ale s tím, že tyto obsahují omega-3 kyselinu alfa linolenovou, kterou je nucen náš metabolismus přeměnit na kyselinu dokosahexaenovou (DHA), tato konverze je poměrně nízká (cca 3-5 %, u veganů až násobně více). Je tak výhodné zařazovat i živočišné zdroje, které zajistí větší efektivitu v tomto směru a vy se tak nebudete zbytečně "trápit" s potenciálním nedostatkem o-3 přijímaných z rostlinných zdrojů.
Důvodem k preventivnímu vyhýbání se konzumace lněných sedmínek je poměrně vysoký obsah fytoestrogenů, který u některých dysfunkcí štítnice nemusí být žádoucí. Lněný olej ale obsahuje zlomkové množství těchto látek, jeho používání v přiměřeném množství je naprosto v pořádku.
Na dotazy odpovídá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů
Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.