Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Sušený kvásek

Sušený kvásek je produkt, který se vyrábí fermentací obilovin nebo jiných potravin s přirozeně se vyskytujícími kvasinkami a bakteriemi. Tento proces přeměňuje cukry v potravinách na kyselinu mléčnou a další organické sloučeniny, které přispívají k jeho jedinečné chuti a textuře. Sušený kvásek je bohatý na probiotika, což jsou živé bakterie a kvasinky, které jsou prospěšné pro naše zdraví, zejména pro náš trávicí systém.

Z hlediska výživy je sušený kvásek velmi výživný. Obsahuje mnoho vitamínů a minerálů, včetně vitamínů skupiny B, železa a zinku. Díky fermentačnímu procesu je také bohatý na enzymy, které mohou pomoci zlepšit trávení a absorpci živin. Navíc, kvásek může pomoci snížit obsah fytátu v potravinách, což je látka, která může bránit vstřebávání některých minerálů v těle.

Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, zda je velký rozdíl v kvalitě mezi sušeným a klasickým kváskem. Děkuji

Teoreticky by neměl být žádný (v situaci, kdy výrobce dodržuje zákonný postup a terminologii), protože kvásek je v podstatě fermentovaná mouka, kterou výrobce může distribuovat v suché nebo vlhké formě. Na etiketě produktu tak sledujte složení, které je jednoduché - buď je uvedena kvašená mouka (nejčastěji žitná), nebo mouka a startovací kultury, nic jiného by se správně ve výrobku nacházet nemělo.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.

Více o Martinu Jelínkovi