Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Sušený kvásek

Sušený kvásek je produkt, který se vyrábí fermentací obilovin nebo jiných potravin s přirozeně se vyskytujícími kvasinkami a bakteriemi. Tento proces přeměňuje cukry v potravinách na kyselinu mléčnou a další organické sloučeniny, které přispívají k jeho jedinečné chuti a textuře. Sušený kvásek je bohatý na probiotika, což jsou živé bakterie a kvasinky, které jsou prospěšné pro naše zdraví, zejména pro náš trávicí systém.

Z hlediska výživy je sušený kvásek velmi výživný. Obsahuje mnoho vitamínů a minerálů, včetně vitamínů skupiny B, železa a zinku. Díky fermentačnímu procesu je také bohatý na enzymy, které mohou pomoci zlepšit trávení a absorpci živin. Navíc, kvásek může pomoci snížit obsah fytátu v potravinách, což je látka, která může bránit vstřebávání některých minerálů v těle.

Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, zda je velký rozdíl v kvalitě mezi sušeným a klasickým kváskem. Děkuji

Teoreticky by neměl být žádný (v situaci, kdy výrobce dodržuje zákonný postup a terminologii), protože kvásek je v podstatě fermentovaná mouka, kterou výrobce může distribuovat v suché nebo vlhké formě. Na etiketě produktu tak sledujte složení, které je jednoduché - buď je uvedena kvašená mouka (nejčastěji žitná), nebo mouka a startovací kultury, nic jiného by se správně ve výrobku nacházet nemělo.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Více o Martinu Jelínkovi