Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Sojové produkty

Sojové produkty jsou zdrojem vysoce kvalitní rostlinné bílkoviny, které obsahují všechny esenciální aminokyseliny potřebné pro lidské zdraví. Jsou také bohaté na vlákninu, vitamíny a minerály, včetně železa, vápníku a fosforu. Sojové produkty, jako je tofu, tempeh, sojové mléko a sojové boby, jsou také významným zdrojem isoflavonů, skupiny antioxidantů, které mohou pomoci snížit riziko některých typů rakoviny, srdečních chorob a osteoporózy.

Kromě toho, sojové produkty jsou nízké na nasycené tuky a neobsahují cholesterol, což je činí dobrým výběrem pro lidi, kteří se snaží snížit svůj příjem těchto látek. Sojové produkty mohou také pomoci snížit hladinu LDL cholesterolu, což je typ cholesterolu, který může přispět k tvorbě plaků v tepnách a zvýšit riziko srdečních chorob. Navíc, některé studie naznačují, že konzumace sojových produktů může pomoci zlepšit glykemickou kontrolu u lidí s diabetem typu 2.

Dobrý den, pane magistře.
Zajímalo by mě v jaké podobě je nejvhodnější zařadit do jídelníčku sojové produkty? Tofu, tempeh...atd.
Děkuji za odpověď.

Nejlépe v takové, které vám chuťově vyhovují. Vnímejte tyto produkty v kuchyni jako základní surovinu, u tofu pro sladké i slané recepty, u tempehu především slané. Obě potraviny jsou významným zdrojem bílkovin, pracujte proto s nimi jako s potenciální alternativou masa. U tempehu si mj. všímejte, jakým způsobem navyšuje podíl vlákniny na talíři, což platí i pro sójové boby případně její extrudáty (sójový granulát ozančovaný jako "maso"). Pokud budete pracovat se sójovými boby, tak je vždy bez výjimky důkladně tepelně upravujte (stejně jako ostatní luštěniny)

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.

Více o Martinu Jelínkovi