Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.
A) Cokoli projde fermentací, získává na větší nutriční hodnotě, takže má smysl takové potraviny používat. Je samozřejmě potřeba jejich příjem cílit na správnou část populace - např. nejsou vhodné při histaminové intoleranci, silně pálivým druhům by se měli vyhýbat jedinci trpící některými poruchami trávicího traktu.
B) Ano, stále se jedná o fermentované produkty.
C) Doenjang je pasta vyrobená z fermentované sóji, Gochujang je také fermentovaná pasta ze sóji, ale s přídavkem pálivého koření. I přesto, že existuje spousta receptur na jejich přípravu lišících se používanými surovinami, princip je vždy stejný - základní surovinu necháte zfermentovat pomocí konkrétního činidla, výsledek se (chutí i barvou) liší především od času, po kterou fermentace probíhala, a použité teploty, tlaku a minoritních surovin.
Na dotazy odpovídá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů
Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.