Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.
Čím déle bylinu louhujete, tím více látek se do tekutiny uvolňuje, toto platí obecně. Faktem je, že s dobou louhování čajových listů se do vody kromě kofeinu uvolňují i třísloviny, které NEneutralizují účinky kofeinu, ale komplikují jeho uvolňování v těle. Tzn. čaj bude obsahovat hodně kofeinu i tříslovin, díky obsahu tříslovin se kofein bude vstřebávat v trávicím traktu pomaleji, jeho účinek v těle tak bude pozvolnější a dlouhodobější (řádově v hodinách). Při přípravě čaje tak záleží jen na vás, jaký postup budete preferovat s ohledem na cíl, který konzumací čaje sledujete.
Na dotazy odpovídá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů
Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.