Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Třísloviny

Třísloviny jsou skupinou chemických sloučenin, které se přirozeně vyskytují v mnoha rostlinách, včetně ovoce, zeleniny, bylin, ořechů a semínek. Jsou známy svými silnými antioxidantními vlastnostmi, které mohou pomoci chránit tělo před škodlivými volnými radikály a podporovat celkové zdraví. Třísloviny také mohou pomoci zlepšit trávení, podporovat zdraví srdce a cév a mohou mít protizánětlivé a antibakteriální účinky.

Přestože třísloviny mají mnoho potenciálních zdravotních výhod, mohou také způsobit některé nežádoucí účinky, pokud jsou konzumovány v nadměrném množství. Mohou například způsobit žaludeční potíže, jako je nevolnost nebo zvracení, a mohou také zhoršit symptomy žaludečních vředů. Některé studie také naznačují, že vysoký příjem tříslovin může snižovat vstřebávání některých živin, jako je železo. Proto je důležité konzumovat potraviny bohaté na třísloviny v moderovaném množství a jako součást vyvážené stravy.

Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat k tomu názoru na dobu louhování čaje výše v diskusi:
"obecně platí, že čím delší doba louhování, tím vyšší obsah kofeinu následně čaj obsahuje".
Setkala jsem se s opačným názorem u černého čaje (nevím jestli platí i u zeleného) a to, že čím déle se louhuje od 4 až do 5 min., uvolňují se třísloviny, které právě účinek kofeinu neutralizují a čaj má pak účinky uklidňující. Jak to tedy prosím je? Pokud chceme snížit kofein máme čaj louhovat jen krátce nebo naopak déle 4-5 min.?
Děkuji.

Čím déle bylinu louhujete, tím více látek se do tekutiny uvolňuje, toto platí obecně. Faktem je, že s dobou louhování čajových listů se do vody kromě kofeinu uvolňují i třísloviny, které NEneutralizují účinky kofeinu, ale komplikují jeho uvolňování v těle. Tzn. čaj bude obsahovat hodně kofeinu i tříslovin, díky obsahu tříslovin se kofein bude vstřebávat v trávicím traktu pomaleji, jeho účinek v těle tak bude pozvolnější a dlouhodobější (řádově v hodinách). Při přípravě čaje tak záleží jen na vás, jaký postup budete preferovat s ohledem na cíl, který konzumací čaje sledujete.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.

Více o Martinu Jelínkovi