Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Dusitan sodný

Dusitan sodný (E250) je látka používaná jako konzervační prostředek v potravinářském průmyslu, zejména v masných výrobcích. Jeho hlavní funkcí je zabránit růstu bakterií a plísní, které by mohly způsobit zkažení potravin. Dusitan sodný také pomáhá udržovat barvu masa a zlepšuje jeho chuť. Je spojován s některými zdravotními riziky. Při konzumaci se může v těle přeměnit na karcinogenní látky, známé jako nitrosaminy. Tyto látky mohou zvýšit riziko vzniku některých typů rakoviny, zejména rakoviny žaludku. Dusitan sodný může také způsobit alergické reakce u některých lidí, včetně bolesti hlavy, zarudnutí, svědění a astmatických záchvatů. Z těchto důvodů se doporučuje omezit konzumaci potravin obsahujících tuto látku.

Dobrý den,
mám otázku ohledně škodlivého aditiva E 250 – Dusitan sodný, který se jako konzervant vyskytuje v párcích (tam o kvalitě tedy pochybuji vždy), ale také v šunce... A teď jsem až posedlá, projíždím všechny šunky v obchodech a nemohu najít žádnou, která by tento dusitan sodný neobsahovala :-( Čili je lépe šunku obzvláště pro děti a kojící ženy z jídelníčku vyřadit?
Nebo existuje nějaká bez dusitanu sodného? Pokud ano, budu vděčná za tip.

Skupina dusitanů je pro výrobce potravin velmi důležitá - mají antibakteriální účinky, slouží jako stabilizátory barev (u masných produktů zvýrazňují jejich barvu, takový produkt se pak lépe prodává), mj. i zabraňují oxidaci tuků. Tyto látky jsou ve vztahu k našemu zdraví problematické především na dvou úrovních:
1. Dusitany v kombinaci s některými látkami v potravinách vytváří tzv. nitrosaminy, které jsou silně rakovinotvorné. Někteří výrobci se snaží tyto účinky snižovat fortifikací některých antioxidantů (vitamín C, E), ty jsou ale prakticky vždy syntetického původu, takže je otázka, zda celkový efekt ještě nezhoršují (z důvodu prooxidačního účinku).
2. Tyto konzervační látky mají tendenci negativně ovlivňovat diverzitu střevní mikrobioty, jejich pravidelná konzumace má tak nepřímý vliv na fungování zdraví (imunitního, hormonálního, nervového systému apod.).
Je skutečně v praxi problém koupit uzeniny bez přítomnosti těchto aditiv. V kontextu s tímto je výhodné (pokud už musíte uzeniny jíst) tyto potraviny vyrábět v domácích podmínkách bez těchto složek. Není to nijak složité, navíc finančně zásadně levnější.
Uvažujete správným směrem, vždy je výhodnější se těmto aditivům ve stravě vyhýbat.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.

Více o Martinu Jelínkovi