Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.
Skupina dusitanů je pro výrobce potravin velmi důležitá - mají antibakteriální účinky, slouží jako stabilizátory barev (u masných produktů zvýrazňují jejich barvu, takový produkt se pak lépe prodává), mj. i zabraňují oxidaci tuků. Tyto látky jsou ve vztahu k našemu zdraví problematické především na dvou úrovních:
1. Dusitany v kombinaci s některými látkami v potravinách vytváří tzv. nitrosaminy, které jsou silně rakovinotvorné. Někteří výrobci se snaží tyto účinky snižovat fortifikací některých antioxidantů (vitamín C, E), ty jsou ale prakticky vždy syntetického původu, takže je otázka, zda celkový efekt ještě nezhoršují (z důvodu prooxidačního účinku).
2. Tyto konzervační látky mají tendenci negativně ovlivňovat diverzitu střevní mikrobioty, jejich pravidelná konzumace má tak nepřímý vliv na fungování zdraví (imunitního, hormonálního, nervového systému apod.).
Je skutečně v praxi problém koupit uzeniny bez přítomnosti těchto aditiv. V kontextu s tímto je výhodné (pokud už musíte uzeniny jíst) tyto potraviny vyrábět v domácích podmínkách bez těchto složek. Není to nijak složité, navíc finančně zásadně levnější.
Uvažujete správným směrem, vždy je výhodnější se těmto aditivům ve stravě vyhýbat.
Na dotazy odpovídá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů
Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.