Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Goji

Goji jsou malé, jasně červené bobule keře kustovnice čínské. Původně pochází z Asie, je bohatá na některé vitamíny a antioxidanty, je proto často označovaná za "superpotravinu".

Dobrý den pane Jelínku,
v dobré víře o své zdraví jsem si zakoupila goji potravinu jako silný antioxidant a následně se dočetla, že jako konzervant byl použit oxid siřičitý E220, který je pro naše zdraví de facto velmi škodlivý, až jedovatý, v USA dokonce zakázaný. Stojím teď před dilematem, zda - li mám goji vyhodit nebo dál užívat.
Když jsem zkoumala další potraviny v obchodě, zjistila sem, že E220 je poměrně častým konzervantem potravin. Vím,že je to složitá otázka na odpovědˇ, jen by mě zajímalo, zda - li takto ,,zakonzervované " goji má vůbec smysl jíst a zda- li dál obsahuje antioxidanty apod.
Mockrát děkuji

Oxid siřičitý je běžně používaný konzervant, funguje současně i jako antioxidant. Takto konzervované goji s největší pravděpodobností bude obsahovat vysoký podíl antioxidantů, především vitamínu C, který je působením E220 chráněn před oxidací. Pokud sníte jedno balení produktu, nic dramatického se vám nestane. Situaci vnímejte především jako cennou zkušenost do budoucna ve smyslu snahy důkladně číst etikety na potravinách, kde cílem je nejen vlastní edukace, ale samozřejmě i výběr kvalitního výrobku.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Více o Martinu Jelínkovi