Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Goji

Goji, známé také jako vlčí bobule, jsou malé, jasně červené bobule původem z Asie, které jsou bohaté na vitamíny, minerály a antioxidanty. Jsou zvláště ceněny pro svůj vysoký obsah vitamínu C, vitamínu A, železa a vlákniny. Goji bobule také obsahují všechny esenciální aminokyseliny, což je činí výjimečným zdrojem rostlinných bílkovin.

Z hlediska zdraví a výživy jsou goji bobule považovány za superpotravinu. Antioxidanty obsažené v goji bobulích mohou pomoci chránit tělo před oxidativním stresem a zánětem, což může přispět k prevenci chronických onemocnění, jako je srdeční choroba a rakovina. Díky vysokému obsahu vitamínu A mohou také podporovat zdraví očí. Navíc, goji bobule mohou podporovat zdravý imunitní systém a zlepšovat náladu a energii.

Dobrý den pane Jelínku,
v dobré víře o své zdraví jsem si zakoupila goji potravinu jako silný antioxidant a následně se dočetla, že jako konzervant byl použit oxid siřičitý E220, který je pro naše zdraví de facto velmi škodlivý, až jedovatý, v USA dokonce zakázaný. Stojím teď před dilematem, zda - li mám goji vyhodit nebo dál užívat.
Když jsem zkoumala další potraviny v obchodě, zjistila sem, že E220 je poměrně častým konzervantem potravin. Vím,že je to složitá otázka na odpovědˇ, jen by mě zajímalo, zda - li takto ,,zakonzervované " goji má vůbec smysl jíst a zda- li dál obsahuje antioxidanty apod.
Mockrát děkuji

Oxid siřičitý je běžně používaný konzervant, funguje současně i jako antioxidant. Takto konzervované goji s největší pravděpodobností bude obsahovat vysoký podíl antioxidantů, především vitamínu C, který je působením E220 chráněn před oxidací. Pokud sníte jedno balení produktu, nic dramatického se vám nestane. Situaci vnímejte především jako cennou zkušenost do budoucna ve smyslu snahy důkladně číst etikety na potravinách, kde cílem je nejen vlastní edukace, ale samozřejmě i výběr kvalitního výrobku.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.

Více o Martinu Jelínkovi