Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Mražená zelenina

Mražená zelenina se vyrábí rychlým zmrazením z důvodu zachování její nutriční hodnoty a čerstvosti. Tento proces zpomaluje enzymatické reakce, které vedou k ztrátě chuti, barvy a nutriční hodnoty. Mražená zelenina je dostupná po celý rok a je považována za pohodlnou a cenově dostupnou alternativu k čerstvé zelenině.

Dobrý den, pane magistře.
Zajímalo by mě, jak dodat dostatek vlákniny a vitaminu v období podzimu a zimy, kdy většina ovoce a zeleniny je vypěstována v nepřirozených podmínkách a plná chemie. Je pro tělo i přesto přínosem a dáme si okurky i v lednu nebo je lepším řešením třeba mražená zelenina?
Děkuji za odpověď.

Příroda ve svojí neskonalé moudrosti zařídila situaci tak, že vitamíny i vlákninu "darovala" vícero druhům rostlin, než jen ovoci a zelenině. Pokud chcete respektovat přirozený řád střídání ročních období, preferujte v zimě sušené a fermentované zdroje z těchto kategorií potravin, jsou v podstatě ideální "náhradou" čerstvých zdrojů. Bude-li jídelníček postaven na používání průmyslově nezprocesovaných surovin, tzn. budou přítomny celozrnné produkty (obiloviny, luštěniny), nemusíte se obávat deficitu vlákniny ani vitamínů, dobře nastavená pestrost stravy zajistí potřebné dávky (což byste měli sami zjistit v průběhu studia při tvorbě jídelníčků v úkolech).

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.

Více o Martinu Jelínkovi