Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Bezlepkové obilniny

Mezi bezlepkové obilniny patří kukuřice, rýže, pohanka, amarant, quinoa, proso nebo teff. Pro lidi trpící celiakií nebo citlivostí na lepek jsou bezlepkové obilniny plnohodnotnou náhradou za lepkové obiloviny (pšenici, oces, ječmen a žito). V některých směrech jsou dokonce i nutričně bohatší, většina z nich například obsahuje vyšší podíl hořčíku, než se nachází v lepkových zdrojích.

Dobrý den, pane Jelínku,
jak je to s lepkem u zdravých lidí (ne-celiaků), měli by i oni raději volit bezlepkové obilniny (potraviny) a nebo je lepek z nějakého důvodu pro pestrý jídelníček důležitý?
Děkuji.

Každá složka v potravinách má svůj význam, platí to i o lepku. Lidský trávicí trakt včetně imunitního systému jsou na příjem určitého množství lepku za několik tisíc let jeho konzumace poměrně dobře adaptováni, u zdravého jedince je tak vcelku zbytečné přecházet na bezlepkové stravování - pokud je množství lepku v celodenní stravě "přiměřené", nic zásadního takovou změnou stravování nezískáme. Jiná situace je v případech, kdy je množství lepku příliš vysoké, což je v praxi poměrně běžné. Neexistuje žádné oficiální doporučení na četnost konzumace zdrojů lepku či přímo tzv. "doporučené denní dávky", v rámci snahy o zajištění či udržení rovnováhy je ale vhodné kombinovat lepkové i bezlepkové obiloviny, výsledkem bude snížení celkového podílu lepku a současně posílení pestrosti stravování.

Prosím jak je to u obiloviny: OVES? Některé zdroje uvádějí, že je bezlepkový.
Děkuji

Jako bezlepkovou potravinu může výrobce na základě legislativních pravidel označit takovou, která obsahuje méně než 20 mg lepku v 1 kg potraviny. Některé druhy ovsa toto splňují, proto se s tímto označením můžete setkat i přes fakt, že oves je obecně řazen mezi lepkové obiloviny.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Více o Martinu Jelínkovi