Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Bezlepková dieta

Bezlepková dieta je stravovací plán, který zcela vylučuje lepek, což je směs bílkovin nacházejících se v pšenici, ječmeni, ovse a žitu. Tato dieta je nezbytná pro lidi s celiakií - autoimunitním onemocněním, které způsobuje zánět a poškození střev při konzumaci lepku. Bezlepková dieta je také důležitá pro lidi s ne-celiakální citlivostí na lepek a alergií na pšenici, kteří mohou zažívat nepříjemné příznaky po konzumaci lepku.

Dobrý den, pane magistře,
chci se zeptat, jak by jste doplnil vápník u 3-letého dítěte, které má autismus a v rámci zlepšení jeho stavu je vhodná bezlepková dieta a vyřazení mléčných výrobků, kvůli obsahu kaseinu. Tak malé dítě asi nebude jíst mandle, kešu, mák, příliš luštěnin atd.?
Velmi děkuji za odpověď.

Popisovaná situace a jí podobné nemusí vždy skončit nešťastně, případně ani neznamenají, že se jedná o větší problém. U snahy zajistit dostatek příjmu jakýchkoli živin sice na straně jedné řešíme výzvu v podobě hodnot vztahovaných k RI, na stranu druhou ale toto neznamená, že se musí jednat o podmínku či nutnost. Referenční hodnoty příjmu jsou vždy vztažené k potřebám zprůměrované populace a je známo, že organismus je schopen velmi dobře prosperovat i při nižším příjmu některých z nich. Vápník je jedním z typických příkladů takové situace - řeší se snaha o jeho navyšování z důvodu obav ze špatného vývoje kostí (ke kterému samozřejmě může dojít, a to nejen u dospělých ve vztahu ke vzniku osteopenie či osteoporozy, ale i u malých dětí, jejichž kosterní aparát potřebuje ke svému správnému vývoji určité množství vápníku a bílkovin), ve skutečnosti ale jeho celkové množství na talíři není zárukou zajištění potřebné dávky. Klíčovým aspektem je množství dané látky, které je schopno se ze stravy vstřebat do organismu, a dále hraje roli i fakt, jaký podíl z celkově vstřebaného množství organismus dokáže efektivně metabolizovat.
Převedeno do praxe - pokud víte, že nejste z důvodu zdravotních limitů schopni dodat obecně požadované dávky vápníku a nechcete nebo nemůžete suplementovat, pořád ještě máte možnost cílit úpravou stravy na ty faktory, které mají vliv na vstřebávání látky ze střev a její následné metabolizace v organismu. U vápníku to obnáší dobře fungující střevní mikrobiotu, která (nejen produkcí vitamínu K2) ovlivňuje úroveň vstřebávání, ale i "hlídání" správných poměrů vůči dalším prvkům (hořčíku, fosforu).

Dobrý den,
ráda bych se zeptala, co si myslíte o bezlepkové dietě pro lidi co netrpí celiakií?? V dnešní době je to celkem oblíbená metoda jak zhubnout.
Děkuji a přeji hezký den.

Jsem toho názoru, že bezlepková dieta u zdravých jedinců nemá zásadní vliv na zdraví ani na redukci hmotnosti. To ale vnímejte jako vstupní postulát do diskuze, protože je nezpochybnitelným faktem, že západní strava disponuje nehezkým přebytkem produktů z lepkových obilovin, což v některých ohledech vede ke zvýšené zátěži na metabolismus. Ve skutečnosti nejde jen o lepek, ale i přebytek technologicky zpracovaných sacharidů se všemi známými důsledky na zdraví. Jakmile jedinec v této situaci začne řešit změnu stravování a vydá se bezlepkovou cestou, velmi často (toto ale není podmínkou) dochází při volbě bezlepkových variant ke zvýšení kvality konzumovaných obilovin (nižší GI, vyšší podíl vlákniny a mikroživin, snadnější stravitelnost, menší zastoupení aditiv...) a současně snížení jejich objemu v jídelníčku. Tyto (na první pohled ne zásadní) změny mohou mít v mnoha případech výrazný dopad na daného jedince, což pak budí zdání, že viníkem všeho zlého ve výživě je lepek.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Více o Martinu Jelínkovi