Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.
Pokud řešíte konzumaci bílkovin ve vztahu ke sportovní aktivitě, platí, že je kontraproduktivní zatěžovat tělo jejich trávením krátce před zátěží. Proteiny v doplňkové výživě jsou sice technologicky zpracované do stavu, kdy se (ve srovnání s jejich protějšky v potravinách) poměrně dobře tráví, pořád ale nedává smysl (= je zbytečné) je přijímat. Výrobci sportovní doplňkové výživy u těchto produktů vždy tlačí na prodeje a občas prostě prezentují doporučení, které je v rozporu se základními principy. Malou (= statisticky bezvýznamnou) výjimkou je fitness komunita, která z důvodu snahy o extrémní podporu proteoanabolismu svalové tkáně užívá menší množství proteinů i před výkonem. Aby toto mělo smysl, je nutné preferovat co nejlépe stravitelné formy (ideálně hydrolyzované) a současně v menším množství a s dostatečným časovým odstupem od tréninku.
Dle vědeckých výzkumů byste se neměla obávat žádných negativních dopadů. Otázkou je, jak moc se jim rozhodnete věřit, protože existuje řada odpůrců konzumace náhradních sladidel, kteří poukazují na jejich negativní vliv ve smyslu zvýšené mutagenity, případně dopadu na metabolismus inzulínu a zvyšování závislosti na sladké chuti. Nemyslím si, že by občasná konzumace těchto látek jakkoli výrazně škodila zdraví, na stranu druhou mi přijdou zbytečná, protože skutečně upevňují vztah ke sladkostem a prohlubují potenciální závislost.
Na dotazy odpovídá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů
Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.