Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Para ořech

Para ořechy jsou významným zdrojem mnoha důležitých živin, včetně bílkovin, vlákniny, zdravých tuků a antioxidantů. Jsou také jedním z nejlepších přírodních zdrojů selenu, minerálu, který je nezbytný pro správnou funkci štítné žlázy a podporuje imunitní systém. Konzumace para ořechů může také přispět k zdraví srdce, protože obsahují mononenasycené a polyenasycené tuky, které mohou pomoci snížit hladinu LDL (špatného) cholesterolu a zvýšit hladinu HDL (dobrého) cholesterolu.

Para ořechy jsou také bohaté na vitamíny skupiny B, včetně thiaminu, niacinu, riboflavinu a kyseliny pantotenové, které jsou nezbytné pro správnou funkci nervového systému a metabolismus. Dále obsahují značné množství vitamínu E, silného antioxidantu, který chrání tělo před volnými radikály. Přestože jsou para ořechy vysoko kalorické, jejich vysoký obsah vlákniny může pomoci zvýšit pocit sytosti a snížit příjem kalorií.

Dobry den.
Mohl bych Vas pozadat o kratkou charakteristiku a nejake zajimave vlastnosti/ucinky para orechu, slunecnicovych a tykvovych seminek?
Dekuji.

Každá potravina je něčím specifická, protože obsahuje rozličné poměry jednotlivých živin. Hodnotit potraviny z pohledu jejich nutriční atraktivity ve smyslu nadprůměrně vysokého zastoupení některých živin je často omezující a svazující, na stranu druhou u západního způsobu myšlení běžné (výhodnější je snažit se zaujmout celostní pohled).
Para ořechy jsou v podstatě nejbohatším zdrojem selenu, je proto vhodné jejich množství ve stravě kontrolovat, ať nedojde ke zbytečnému předávkování, což se s ohledem na koncentraci tohoto prvku stát opravdu může.
Dýňová semínka se prezentují jako významný zdroj zinku a vitamínu E - tyto v kombinaci s obsaženými fytochemikáliemi mají pozitivní vliv na prostatu (dávají se do vztahu s podpůrnou léčbou benigní hyperplazie prostaty).
Slunečnicová semínka obsahují vyšší podíl vitamínu E. Jsou ale bohatším zdrojem omega-6 tuků, což s ohledem na zvýšený podíl těchto mastných kyselin ve stravě západní populace není příliš výhodná nutriční charakteristika.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.

Více o Martinu Jelínkovi