Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.
Každá potravina je něčím specifická, protože obsahuje rozličné poměry jednotlivých živin. Hodnotit potraviny z pohledu jejich nutriční atraktivity ve smyslu nadprůměrně vysokého zastoupení některých živin je často omezující a svazující, na stranu druhou u západního způsobu myšlení běžné (výhodnější je snažit se zaujmout celostní pohled).
Para ořechy jsou v podstatě nejbohatším zdrojem selenu, je proto vhodné jejich množství ve stravě kontrolovat, ať nedojde ke zbytečnému předávkování, což se s ohledem na koncentraci tohoto prvku stát opravdu může.
Dýňová semínka se prezentují jako významný zdroj zinku a vitamínu E - tyto v kombinaci s obsaženými fytochemikáliemi mají pozitivní vliv na prostatu (dávají se do vztahu s podpůrnou léčbou benigní hyperplazie prostaty).
Slunečnicová semínka obsahují vyšší podíl vitamínu E. Jsou ale bohatším zdrojem omega-6 tuků, což s ohledem na zvýšený podíl těchto mastných kyselin ve stravě západní populace není příliš výhodná nutriční charakteristika.
Na dotazy odpovídá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů
Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.