Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Špenát

Špenát je vysoce výživná zelenina, která je bohatá na vitamíny a minerály. Je zvláště bohatý na vitamín A, vitamín C, vitamín K, železo a kalcium. Špenát také obsahuje významné množství vlákniny a je dobrým zdrojem antioxidantů, které mohou pomoci chránit tělo před volnými radikály a chronickými chorobami. Jeho nízký obsah kalorií a vysoký obsah vody také činí špenát ideální volbou pro ty, kteří se snaží zhubnout.

Z hlediska zdraví může konzumace špenátu přinést řadu výhod. Jeho vysoký obsah železa může pomoci předcházet anémii a podporovat zdravý vývoj červených krvinek. Vitamín K v špenátu je důležitý pro zdraví kostí, zatímco vitamín A podporuje zdravý zrak a imunitní systém. Špenát také obsahuje lutein a zeaxanthin, dva antioxidanty, které mohou chránit oči před poškozením způsobeným UV zářením.

Dobrý den,
potřebuji lehce utřídit myšlenky - špenát jako takový obsahuje velké množství vápníku, zároveň ale i kys. šťavelové. Je tedy lepší ho používat čerstvý ve smoothie aj., nebo ho jíst ve vařené podobě?

Využitelnost vápníku ze šťavelanu vápenatého je mizivá - tato sůl je nerozpustná, tepelná úprava na využitelnost kalcia nemá prakticky žádný vliv. V situacích, kdy pořebujete navyšovat příjem vápníku, je proto vhodné se zdrojům šťavelanů vyhýbat, případně je výrazně omezovat.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Více o Martinu Jelínkovi