Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Kvašení

Kvašení je proces, při kterém mikroorganismy (bakterie, kvasinky) rozkládají složky potravin (především cukry) a vytvářejí jiné produkty, jako je alkohol, kyseliny a plyny. Tento proces se využívá při výrobě mnoha potravin a nápojů - piva, vína, chleba, jogurtu, kefíru, kimchi a dalších. Kvašené potraviny jsou známé svým jedinečným chutěmi a texturami, které jsou výsledkem biochemických reakcí během kvašení.
Jsou bohaté na probiotika, což jsou živé mikroorganismy, které mohou přispět k lepšímu zdraví střev a celkovému zdraví. Probiotika mohou pomoci zlepšit trávení, podporovat imunitní systém a dokonce snížit riziko některých onemocnění. Kvašené potraviny jsou také bohaté na vitamíny a minerály, včetně vitamínů skupiny B a K, vápníku, draslíku a železa. Navíc kvašení může zvýšit biologickou dostupnost některých živin v potravinách. Proces kvašení mj. snížuje obsah některých antinutrientů v potravinách, které zhoršují vstřebávání některých minerálů.

Dobrý den,
jaký máte názor na burčák? Je opravdu tak zdravý, jak se o něm často tvrdí? A jak moc se mění jeho účinky na tělo s ohledem na délku kvašení?
Děkuji.

S délkou kvašení se zvyšuje obsah alkoholu a mění se nutriční složení (především se snižuje množství cukrů). Největším přínosem burčáku je obsah kvasnic produkujících vitamíny B komplexu, v přiměřeném množství tak konzumace tohoto nápoje má pozitivní vliv na chování střevního mikrobiomu. V nepřiměřeném množství se pak odmění přesně opačnými účinky :-)

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.

Více o Martinu Jelínkovi