Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Kvašení

Kvašení je přirozený proces, který se využívá při výrobě mnoha potravin a nápojů, jako je jogurt, sýr, víno, pivo, chléb, kimchi nebo kysané zelí. Tento proces probíhá za účasti mikroorganismů, především bakterií a kvasinek, které rozkládají cukry na alkohol a kyseliny. Kvašené potraviny jsou známy svými prospěšnými účinky na zdraví, především na trávení a imunitní systém.

Kvašené potraviny jsou bohaté na probiotika, tedy živé mikroorganismy, které přispívají k udržení zdravé střevní mikroflóry. Ta hraje klíčovou roli v našem zdraví, ovlivňuje trávení, imunitní systém, ale i náladu a psychický stav. Kvašené potraviny také obsahují mnoho vitamínů, minerálů a enzymů, které podporují správnou funkci organismu. Navíc proces kvašení může zvýšit biologickou dostupnost některých živin v potravinách a pomoci při jejich trávení.

Dobrý den,
jaký máte názor na burčák? Je opravdu tak zdravý, jak se o něm často tvrdí? A jak moc se mění jeho účinky na tělo s ohledem na délku kvašení?
Děkuji.

S délkou kvašení se zvyšuje obsah alkoholu a mění se nutriční složení (především se snižuje množství cukrů). Největším přínosem burčáku je obsah kvasnic produkujících vitamíny B komplexu, v přiměřeném množství tak konzumace tohoto nápoje má pozitivní vliv na chování střevního mikrobiomu. V nepřiměřeném množství se pak odmění přesně opačnými účinky :-)

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.

Více o Martinu Jelínkovi