Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Skořice

Skořice je oblíbené koření, které je známé nejen svou charakteristickou chutí a vůní, ale také svými zdravotními přínosy. Je bohatá na antioxidanty, které pomáhají chránit tělo před poškozením způsobeným volnými radikály. Skořice také obsahuje protizánětlivé látky, které mohou pomoci snížit riziko vzniku chronických onemocnění, jako je srdeční choroba nebo rakovina.

Výživově je skořice zdrojem vlákniny, železa a vápníku. Má také schopnost regulovat hladinu cukru v krvi, což je užitečné pro lidi s diabetem. Některé studie naznačují, že skořice může pomoci snížit hladinu špatného cholesterolu a triglyceridů v krvi. Navíc, skořice je známá svými antimikrobiálními vlastnostmi, což znamená, že může pomoci zabránit růstu bakterií a plísní.

Dobrý den,
prosím o váš názor na problematiku koření, konkrétně skořice. Je rozdíl mezi skořicí ceylonskou a čínskou? Je čínská skořice ochuzená o některé látky? Nebo má ceylonská skořice nějaké další přednosti oproti činské? Je pravdou, že ceylonská napomáhá víc procesu trávení než čínská nebo je to jen marketingový tah?
Děkuji za odpověď.

Skořice ceylonská (je označována jako "pravá") obsahuje podstatně méně aromatické látky kumarinu, než skořice čínská (kassiová). Tento alkaloid je silně toxický (zatěžuje játra), je rozumnější proto preferovat skořici ceylonskou, která má jemnější a výraznější chuť, z důvodu odlišného způsobu zpracování je ale i dražší.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.

Více o Martinu Jelínkovi