Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.
Pokud se jedná o náhradní sladidla, která jsou nízkokalorická (což jsou prakticky všechna), nehrozí riziko nepřiměřeného zvyšování krevní glykémie ani v kombinaci s kávou.
Debatovat lze o tom, zda je káva zdraví prospěšná, protože zdravotní benefity, které se o ní prezentují, jsou většinou vztažené ke zdravé populaci, a současně u jedinců s poruchami metabolismu se ukazuje, že její vedlejší účinky ovlivňují zdraví v mnohem větším rozsahu. Navíc je potřeba brát v potaz individualitu jedince, protože metabolizace kofeinu je řízena primárně genetikou, od čehož se odvíjí celkový vliv konzumace kávy na každého z nás.
U diabetiků nejsem zastánce používání náhradních sladidel nejen z důvodu, že jsou zbytečná (= sladidla nejsou nezbytná), ale i proto, že jsou ve svém smyslu kontraproduktivní. Chcete-li dělat výjimky, používejte zdroje inulínu (např. čekankový sirup), který funguje i jako prebiotikum.
Na dotazy odpovídá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů
Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.