Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Mikroorganismy

Mikroorganismy jsou malé jednobuněčné organismy. Zahrnují bakterie, viry, houby, prvoky a některé druhy řas a plísní. V kontextu zdraví a výživy hrají klíčovou roli - některé mohou způsobovat nemoci, zatímco jiné jsou pro zdraví nezbytné. Některé bakterie ve střevech pomáhají trávit potravu, produkovat vitamíny a chránit před škodlivými mikroby. V oblasti výživy jsou mikroorganismy zásadní pro fermentační procesy, které se používají při výrobě jogurtů, sýrů, piva, vína, pečiva a dalších potravin.

Hezký den,
zajímá mě zmínka o vitamínu B12 v úvodníku Anatomie trávení, kde je u tlustého střeva zmíněno, že mikroorganismy produkují některé vitamíny (B12 a K). Děje se tak v místě, kde již B12 nevstřebáváme? Proto je tedy nutné jeho suplementace v případě veganství? Děkuji

Střevní mikrobiota sice umí produkovat analogy B12, problém je ale s jejich využitelností a místem vzniku. Aby se B12 vstřebával, musí být navázán na intrinsický faktor (= glykoprotein produkovaný v žaludku), díky kterému se B12 vstřebává skrze sliznici tenkého střeva. Z těchto důvodů se prezentuje nutnost podpůrné suplementace u jedinců vyhýbajících se konzumaci živočišných zdrojů potravin.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Více o Martinu Jelínkovi