Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Mikroorganismy

Mikroorganismy jsou malé jednobuněčné organismy. Zahrnují bakterie, viry, houby, prvoky a některé druhy řas a plísní. V kontextu zdraví a výživy hrají klíčovou roli - některé mohou způsobovat nemoci, zatímco jiné jsou pro zdraví nezbytné. Některé bakterie ve střevech pomáhají trávit potravu, produkovat vitamíny a chránit před škodlivými mikroby. V oblasti výživy jsou mikroorganismy zásadní pro fermentační procesy, které se používají při výrobě jogurtů, sýrů, piva, vína, pečiva a dalších potravin.

Hezký den,
zajímá mě zmínka o vitamínu B12 v úvodníku Anatomie trávení, kde je u tlustého střeva zmíněno, že mikroorganismy produkují některé vitamíny (B12 a K). Děje se tak v místě, kde již B12 nevstřebáváme? Proto je tedy nutné jeho suplementace v případě veganství? Děkuji

Střevní mikrobiota sice umí produkovat analogy B12, problém je ale s jejich využitelností a místem vzniku. Aby se B12 vstřebával, musí být navázán na intrinsický faktor (= glykoprotein produkovaný v žaludku), díky kterému se B12 vstřebává skrze sliznici tenkého střeva. Z těchto důvodů se prezentuje nutnost podpůrné suplementace u jedinců vyhýbajících se konzumaci živočišných zdrojů potravin.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.

Více o Martinu Jelínkovi