Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Přerušované půsty

Přerušované půsty, také známé jako intervalové půsty, jsou stravovací režim, který střídá období normálního příjmu potravy s obdobími půstu. Tento způsob stravování se stal populární v posledních letech jako metoda pro hubnutí a zlepšení celkového zdraví. Přerušovaný půst může mít různé formy, včetně 16/8 metody (16 hodin půstu a 8 hodin jídla), 5:2 metody (5 dní normálního jídla a 2 dny omezeného příjmu kalorií) nebo alternativního dne půstu.

Z hlediska zdraví a výživy může přerušovaný půst přinést řadu benefitů. Může napomoci ke snížení tělesné hmotnosti a tělesného tuku, zlepšit citlivost na inzulín a snížit riziko vzniku diabetu 2. typu. Dále může přispět k zlepšení kardiovaskulárního zdraví, snížení hladiny cholesterolu a zlepšení funkce mozku. Nicméně je důležité si uvědomit, že přerušovaný půst může být pro některé lidi náročný a měl by být prováděn pod dohledem odborníka na výživu nebo lékaře.

Dobrý den.
Rád bych se zeptal jaké máte vlastní, popřípadě od žáků či klientů, zkušenosti s přechodem na přerušované půsty, či možné překážky, které museli překonat? Zdali pak se u nich, Vás, zpočátku a na jak dlouho projevovali i nějaké negativní pocity nebo reakce organismu na změnu a samozřejmě tak i ty pozitivní ohlasy. Sám to právě zkouším, první týden. Dopoledne cítím trochu únavu, snažím se každé ráno i meditovat, dopoledne hodně piji cca 2l vody. Rovněž se snažím si nastavit skladbu vysokosacharidového jídelníčku, aby byla co nejvyváženější. Přechod z 5 jídel denně na 3. Není to jenom o tom to zvládnou tzv. papírově - tedy v jídelníčku, ale i prakticky a opravdu zkouším i kombinace jídel. Nejde mi vždy udržet střední GN v porci. Celkově za den je ale GN nízká až střední.
Děkuji.

Každou změnu způsobu stravování provází reakce organismu. S ohledem na metabolický profil jedince a rozsah změn jsou tyto projevy buď výraznější (dyskomfortní), nebo je naopak individualita zvládá bez větších potíží. U IF je nejčastější výzvou zvládání protestů trávicího traktu, který se z pozice dlouhodobého zvyku dožaduje přísunu stravy i v dopoledních hodinách (projevuje se to i na výkyvech hladiny krevního cukru se všemi následky). Je třeba si uvědomit, že toto jsou přirozené, tedy normální projevy, kterým se nevyhnete. Jen jejich rozsah a tedy i pocitové vnímání se u každého člověka liší. Organismus disponuje adaptačními mechanismy, je schopen se tak přizpůsobit širokému spektru různých situací. I tady ale platí pravidlo individuality, tzn. každý jedinec reaguje odlišným způsobem a proces přizpůsobování je různě dlouhý - někdo přejde na systém IF okamžitě a bez trápení, jiní zase musí zvládat řadu typických projevů, které mohou přetrvávat i několik týdnů.

Dobrý den,
zajímá mě, zda podobně jako přerušovaný půst funguje to, když člověk jí 3x denně např. v 6 ráno, ve 12 a v 19 hodin a mezi těmito jídly nic nejí.
Děkuji za odpověď

Efekt přerušovaného půstu stojí a padá na principu, kdy období bez jídla je časově delší než sytící fáze. Právě delší postní úsek přináší všechny diskutované benefity IF.
Pokud řešíme koncepci stravy v klasickém pojetí snídaně-oběd-večeře, tak odstup mezi hlavními chody (primárně mezi večeří a snídaní) není dostatečně dlouhý, aby se nastartovaly požadované metabolické pochody. Technicky vzato se nejedná o přerušovaný půst, ale normální stravovací režim.

Dobrý den,
jaký je Váš názor na praktikování přerušovaného půstu při podváze, kdy je úbytek váhy nežádoucí? Mám BMI na hranici podváhy a normality, líbí se mi benefity přerušovaného půstu, ale hubnout nechci.
Není v tomto případě pak půst spíše kontraproduktivní?
Děkuji.

Přerušovaný půst je bohužel často vnímán jako redukční dieta, což ale mylné, protože záleží na tom, jakou nastavíte energetickou bilanci. Nejčastěji preferovaný systém 16/8 umožní 3 chody v sytící fázi, které ale můžete upravit dle vlastních požadavků - bilance tak může být záporná, vyrovnaná nebo i plusová.
Zásadní výhodou či předností IF je jeho schopnost zvyšovat flexibilitu metabolismu, tedy pružnou schopnost využívat jako zdroje energie střídavě sacharidy a tuky. Při vyrovnané energetické bilanci tak nebudete hubnout...

Dobrý den. Rád bych se zeptal jaké máte vlastní, popřípadě od žáků či klientů, zkušenosti s přechodem na přerušované půsty, či možné překážky, které museli překonat? Zdali pak se u nich, Vás, zpočátku a na jak dlouho projevovali i nějaké negativní pocity nebo reakce organismu na změnu a samozřejmě tak i ty pozitivní ohlasy. Sám to právě zkouším, první týden. Dopoledne cítím trochu únavu, snažím se každé ráno i meditovat, dopoledne hodně piji cca 2l vody. Rovněž se snažím si nastavit skladbu vysokosacharidového jídelníčku, aby byla co nejvyváženější. Přechod z 5 jídel denně na 3. Není to jenom o tom to zvládnou tzv. papírově - tedy v jídelníčku, ale i prakticky a opravdu zkouším i kombinace jídel. Nejde mi vždy udržet střední GN v porci. Celkově za den je ale GN nízká až střední.
Děkuji.

Každou změnu způsobu stravování provází reakce organismu. S ohledem na metabolický profil jedince a rozsah změn jsou tyto projevy buď výraznější (dyskomfortní), nebo je naopak individualita zvládá bez větších potíží. U IF je nejčastější výzvou zvládání protestů trávicího traktu, který se z pozice dlouhodobého zvyku dožaduje přísunu stravy i v dopoledních hodinách (projevuje se to i na výkyvech hladiny krevního cukru se všemi následky). Je třeba si uvědomit, že toto jsou přirozené, tedy normální projevy, kterým se nevyhnete. Jen jejich rozsah a tedy i pocitové vnímání se u každého člověka liší. Organismus disponuje adaptačními mechanismy, je schopen se tak přizpůsobit širokému spektru různých situací. I tady ale platí pravidlo individuality, tzn. každý jedinec reaguje odlišným způsobem a proces přizpůsobování je různě dlouhý - někdo přejde na systém IF okamžitě a bez trápení, jiní zase musí zvládat řadu typických projevů, které mohou přetrvávat i několik týdnů.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.

Více o Martinu Jelínkovi