Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Kolonoskopie

Kolonoskopie je lékařský zákrok, který se provádí za účelem vyšetření tlustého střeva a konečníku. Tento postup umožňuje lékařům identifikovat a léčit různé střevní problémy, včetně zánětlivých onemocnění střev, divertikulitidy, polypů a rakoviny tlustého střeva. Kolonoskopie je také klíčovým nástrojem pro screening a prevenci rakoviny tlustého střeva.

Z hlediska výživy je důležité se připravit na kolonoskopii tím, že se dodržuje speciální dieta před zákrokem. Tato dieta obvykle zahrnuje omezení na jídla s vysokým obsahem vlákniny a přechod na tekutou stravu den před zákrokem. Cílem je vyčistit střeva, aby lékař mohl lépe vidět vnitřní stěnu střeva během zákroku. Po kolonoskopii je důležité postupně zavádět pevnou stravu zpět do stravy a sledovat jakékoliv potravinové intolerance nebo citlivosti, které by mohly naznačovat střevní problémy.

Dobrý den pane Jelínku.
Nevím kam svůj dotaz úplně přesně zasadit, ale zde mi to připadá nejvhodnější. Chci se zeptat, když někdo podstoupí kolonoskopii, tedy vyšetření tlustého střeva a předtím proceduru na vyčištění střev za použití k tomu určených přípravků, dochází tímto procesem odstranění větší části střevního mikrobiomu jako například při léčbě antibiotiky nebo je tento proces méně "drastický". A k tomu navazující otázka. Pokud touto očistou střev dochází ke ztrátě střevního mikrobiomu, jak nejlépe, pomocí stravy, šetrně obnovit diverzitu tohoto prostředí (je nutné používat i doplňky výživy - probiotika, prebiotika, synbiotika)? Tedy jaké potraviny po tomto vyšetření byste doporučil nejlépe konzumovat? Děkuji za Vaši odpověď a rady.

Kolonoskopie případně klystýry vždy zasáhnou do funkce střevní mikrobioty. Jejich dopad ale není tak fatální, jako u užívání antibiotik, výjimkou jsou pouze dlouhodobě (opakovaně) prováděné výplachy střev. Obnova diverzity ve střevech probíhá podstatně rychleji, než po antibiotických kúrách, není proto nezbytně nutné použití podpůrných preparátů, na stranu druhou jejich volba není kontraproduktivní. V případě úpravy stravy jsou nejdůležitější:
1. Pestrost ve volbě potravin s převahou rostlinných potravin,
2. Kvalita použitých potravin (= vyhýbání se průmyslově zprocesovaným výrobkům),
3. Dostatek vlákniny,
4. Preference fermentovaných potravin.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.

Více o Martinu Jelínkovi