Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.
Kolonoskopie případně klystýry vždy zasáhnou do funkce střevní mikrobioty. Jejich dopad ale není tak fatální, jako u užívání antibiotik, výjimkou jsou pouze dlouhodobě (opakovaně) prováděné výplachy střev. Obnova diverzity ve střevech probíhá podstatně rychleji, než po antibiotických kúrách, není proto nezbytně nutné použití podpůrných preparátů, na stranu druhou jejich volba není kontraproduktivní. V případě úpravy stravy jsou nejdůležitější:
1. Pestrost ve volbě potravin s převahou rostlinných potravin,
2. Kvalita použitých potravin (= vyhýbání se průmyslově zprocesovaným výrobkům),
3. Dostatek vlákniny,
4. Preference fermentovaných potravin.
Na dotazy odpovídá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů
Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.