Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Kořenová zelenina

Kořenová zelenina je skupina rostlin, jejichž hlavní částí určenou k jídlu je kořen. Tato skupina zahrnující mrkev, řepu, petržel, pastinák, celer a další, je významným zdrojem vitamínů, minerálů a vlákniny. Tyto zeleniny jsou bohaté na antioxidanty, které pomáhají chránit tělo před škodlivými volnými radikály. Vláknina obsažená v kořenové zelenině podporuje zdraví trávicího systému a může pomoci předcházet zácpě. Je také bohatým zdrojem draslíku, který podporuje zdraví srdce.

Když se kořenová zelenina na oleji peče v troubě, je to vhodné? Je rozdíl v zachování látek ve srovnání například s klasickým dušením kořenové zeleniny na oleji v hrnci na sporáku? Co doporučujete?

Příprava zeleniny na oleji je v pořádku do okamžiku, kdy olej přepálíte. Je proto potřeba mít pod kontrolou teplotu při pečení, restování či smažení. Při použití vody místo tuku se většinou nastavuje nižší teplota, u surovin tak vzniká menší podíl některých nežádoucích látek (např. akrylamidy).

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.

Více o Martinu Jelínkovi