Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Kořenová zelenina

Kořenová zelenina je skupina rostlin, jejichž hlavní částí určenou k jídlu je kořen. Tato skupina zahrnující mrkev, řepu, petržel, pastinák, celer a další, je významným zdrojem vitamínů, minerálů a vlákniny. Tyto zeleniny jsou bohaté na antioxidanty, které pomáhají chránit tělo před škodlivými volnými radikály. Vláknina obsažená v kořenové zelenině podporuje zdraví trávicího systému a může pomoci předcházet zácpě. Je také bohatým zdrojem draslíku, který podporuje zdraví srdce.

Když se kořenová zelenina na oleji peče v troubě, je to vhodné? Je rozdíl v zachování látek ve srovnání například s klasickým dušením kořenové zeleniny na oleji v hrnci na sporáku? Co doporučujete?

Příprava zeleniny na oleji je v pořádku do okamžiku, kdy olej přepálíte. Je proto potřeba mít pod kontrolou teplotu při pečení, restování či smažení. Při použití vody místo tuku se většinou nastavuje nižší teplota, u surovin tak vzniká menší podíl některých nežádoucích látek (např. akrylamidy).

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Více o Martinu Jelínkovi