Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Vitamín D

Vitamín D je esenciální vitamín, který hraje klíčovou roli v mnoha tělesných funkcích, zejména v udržování zdraví kostí a imunitního systému. Tento vitamín je jedinečný, protože ho tělo může produkovat samo, když je kůže vystavena slunečnímu záření. Kromě toho se vitamín D nachází v některých potravinách, jako je rybí olej, tučné ryby, houby, vajíčka a obohacené potraviny, a je také dostupný jako doplněk stravy.

Z hlediska výživy je vitamín D nezbytný pro absorpci vápníku a fosforu v těle, což je klíčové pro zdravý růst a udržování kostí a zubů. Nedostatek vitamínu D může vést k řadě zdravotních problémů, včetně rachitidy u dětí a osteomalacie u dospělých, což jsou onemocnění charakterizovaná ztrátou kostní hmoty a bolestmi v kostech. Kromě toho může nedostatek vitamínu D zvýšit riziko vzniku některých chronických onemocnění, jako je rakovina, autoimunitní onemocnění a kardiovaskulární onemocnění.

Dobrý večer pane Jelínku,
1. Dost často se setkávám s názorem, že dnešní potraviny neobsahují potrebné vitamíny a minerály, a to kvůli zneč. živ. prostředí a způsobu pěstování. Jak to prosím vidíte vy?
2. Doporučujete v zimním období D3 s K2 pro všechny věkové kategorie?
Děkuji

1. Potraviny, které jsme schopni označit za "kvalitní", tedy takové, které neprošly většími průmyslovými úpravami, budou vždycky nutričně kvalitní, tzn. budou obsahovat určitá množství mikroživin. Jejich množství se ale bude odvíjet od způsobu pěstování/chovu a následného zpracování suroviny. S ohledem na individuální požadavky každého jedince je ale samozřejmě otázkou do debaty, zda jejich množství bude dostačující či se vyplatí některé látky doplňovat suplementací.

2. I toto je otázkou individuality, plošné doporučování čehokoli nikdy není řešením. I v zimních měsících je možné stravou dodat dostatek vitamínu D a současně rozumně nastavená koncepce jídelníčku má potenciál podpořit aktivitu střevní mikrobioty k dostatečné produkci vitamínu K. Není tak nezbytně nutné preventivně tyto látky užívat, byť většina populace nikdy nevykáže schopnost upravit svoje stravování tak, aby bylo nutričně vše v pořádku.

Dobry den.
Rad by mne zajimal Vas nazor na pouziti horskeho slunicka (pristroj, co strasil pred 30 lety v kazde domacnosti) s ohledem na tvorbu Vit.D v kuzi v zimnich mesicich.
Dekuji.

Tyto přístroje vyzařují UVA a UVB záření, což má vliv na tvorbu vitamínu D. Potíž je v tom, že cílené vystavování kůže koncentrovaným zdrojům tohoto záření je rizikové s ohledem na vznik melanomů v kůži. Je proto třeba se rozhodnout, co je v dané situaci menším zlem - zda nedostatek vitamínu D, nebo riziko vzniku rakoviny. Výhodnější se v zimních měsících jeví podpůrná suplementace kalciferolu, u které víme, že je v přiměřených dávkách naprosto bezpečná a především funguje.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.

Více o Martinu Jelínkovi