Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Fruktózová intolerance

Fruktózová intolerance je metabolické onemocnění, při terém tělo není schopné správně zpracovat fruktózu (ovocný cukr). Tento stav může způsobit řadu nepříjemných příznaků, jako jsou bolesti břicha, průjmy, plynatost apod. Jedinci postižení touto intolerancí jsou nuceni ze stravy vylučovat zdroje fruktózy - ovoce, některé druhy zeleniny, med a potraviny s přidaným cukrem.

Dobrý den,
může být fruktózová intolerance jen částečná? Myslím tím, že ne až s tak dramatickým průběhem jak popisujete a tedy enzym tam je, jen je ho méně? Já osobně se dlouho zkoumala, co mi způsobovalo nadýmání, až jsem zjistila, že je to fruktóza, ale primárně mi vadilo ovoce - jablka, hrušky, meruňky...ne bobulové ovoce, rozinky, med, hrášek, květák, růžičková kapusta, červená cibule. Když vyřadím tyto potraviny, v principu mi nedělá problém skoro žádná potravina...
Dá se běžně nějakým testem zjistit tato intolerance?
Děkuji.

Fruktózová intolerance se nejlépe potvrzuje genetickým vyšetřením. Je možné provést i dechový test, který určuje koncentrace vodíku a metanu ve vydechnutém vzduchu po požití přípravku s fruktózou (tento je ale méně přesný).
U intolerancí platí obecně fakt, že jejich závažnost se odvíjí od míry produkce patřičných enzymů - nesnášenlivost tak může být i tzv. "částečná", kdy určité množství látky můžete konzumovat bez zjevných nežádoucích příznaků.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.

Více o Martinu Jelínkovi