Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Syrovátkový protein

Syrovátkový protein je vysoce kvalitní protein, který se nachází v mléčných výrobcích. Je bohatý na esenciální aminokyseliny, které jsou nezbytné pro růst a regeneraci svalové tkáně. Syrovátkový protein je také rychle stravitelný a snadno vstřebatelný, což z něj činí ideální zdroj bílkovin pro sportovce a jedince, kteří se snaží zvýšit svou svalovou hmotu nebo podporovat zdravé hubnutí.

Z hlediska zdraví a výživy je syrovátkový protein velmi prospěšný. Má pozitivní vliv na imunitní systém, podporuje zdraví kostí a srdce a může pomoci při regulaci hladiny cukru v krvi. Syrovátkový protein také podporuje pocit sytosti, což může pomoci při kontrole tělesné hmotnosti. Navíc, díky svému vysokému obsahu aminokyseliny leucin, je syrovátkový protein obzvláště účinný při podpoře růstu a regenerace svalů.

Dobrý den pane Jelínek,
kvůli kojení mi pediatr doporučil bez mléčnou dietu. Znamená to, že mohu jist mléčné výrobky bez laktózy? Mohu užívat syrovátkový protein?
Děkuji

V tomto případě ne, protože důvodem bude nějaká reakce na mléčnou bílkovinu, ne laktózu. Je potřeba se vyhnout takovým mléčným výrobkům, které obsahují bílkoviny, což jsou prakticky všechny s výjimkou ghí.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.

Více o Martinu Jelínkovi