Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Bulgur

Bulgur je předvařená nalámaná celozrnná pšenice, která se v kuchyni používá jako příloha. Jedná se o celozrnnou obilovinu, je tedy bohatá na vlákninu, pomalé sacharidy a vitamíny skupiny B. Je zdrojem lepku, není proto vhodný pro jedince trpící celiakií.

Dobrý den, můžete mi, prosím, vysvětlit co je to bulgur? Údajně je to celozrnná nahrubo mletá pšenice. Ale potom nerozumím proč se prodává (např. od firmy ARAX) bulgur hrubý (má světlou barvu) a bulgur celozrnný hrubý (má tmavou barvu).
Děkuji za vysvětlení

Jako bulgur se označují nalámaná zrna pšenice, která jsou předvařená. Jedná se tak o surovinu, která je v kuchyni snadno zpracovatelná. Rozdíl v barvě produktů je dán obsahem vlákniny, která je u celozrnné varianty v mnohem větším podílu (z celozrnného bulguru se neodstraňuje tak vysoké množství vlákniny při zpracování zrn, jako z hrubého).

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.

Více o Martinu Jelínkovi