Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.
MCT tuky jsou vstřebávány buňkami střevní sliznice, převážně v podobě volných mastných kyselin. Jelikož jsou hydrofilní a mají menší molekulární velikost, je celý proces poměrně rychlý (ve srovnání s mastnými kyselinami s dlouhým řetězcem). Ze střevní sliznice přechází ihned do krevního oběhu, kde jsou navázány na sérový albumin a vrátnicovou žilou (vena portae) se dostávají přímo do jaterní tkáně.
MCT jsou tuky (jsou zdrojem nasycených mastných kyselin se středně dlouhým řetězcem), jako takové mají vazbu na metabolismus lipofilních vitamínů. Budete-li je konzumovat jako součást přirozených potravin (kokosový olej, mléčné výrobky...), jsou jejich součástí i vitamíny rozpustné v tucích. V reálném životě fakticky nenastane situace, kdy by jediným zdrojem tuků ve stravě byly MCT - protože nejsou zdrojem esenciálních mastných kyselin, není možné konzumovat jen tyto.
V rámci příjmu mikroživin je třeba rozlišovat jejich doporučenou dávku (referenční hodnotu) a maximální bezpečnou dávku. Za bezpečnou dávku pro dospělé se u vitamínu D považuje množství 4 000 IU, výrobci doplňků tak mají možnost základní referenční hodnotu překračovat.
Uživatel by si ale měl být vědom, že je možné se látkami rozpustnými v tucích předávkovat, je proto vhodnější před jejich užíváním provést vyšetření, na základě kterého se rozhodne, jak velké dávky mají smysl a zda vůbec je suplementace vhodná. Většina populace ale hřeší na fakt, že je kalciferol deficitní živinou, proto podléhají marketingovým tvrzením prodejců, aniž by řešili podstatu problému.
Obecně ale platí, že Vámi prezentované hodnoty by u dospělých neměly vést k poruše stability metabolismu vápníku v kostech.
Na dotazy odpovídá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů
Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.