Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

MCT olej

MCT olej (olej se středně dlouhými řetězci mastných kyselin) je typ tuku, který se rychleji tráví a absorbuje než většina ostatních typů tuků. Je přirozeně přítomen v kokosovém oleji, palmovém oleji a některých mléčných výrobcích. MCT olej je oblíbený mezi sportovci, často se používá i v průběhu ketogenních diet.

Dobry den,
zajimalo by me, v jake casti travici soustavy se MCT olej vstrebava do krve? Pokud to chapu spravne, tak se diky malym molekulam vstreba drive, nez v zaludku/strevech, a krvi putuje rovnou do jater, kde je premenen na energii. Ale kudy se tedy do krve dostane?
Dale me zajima, zda jsou v MCT rozpustne vitaminy ADEK, nebo to nestihnou? Ciste teoreticky, lze zit pouze na MCT oleji nebo postrada neco duleziteho?
Moc dekuji za odpoved

MCT tuky jsou vstřebávány buňkami střevní sliznice, převážně v podobě volných mastných kyselin. Jelikož jsou hydrofilní a mají menší molekulární velikost, je celý proces poměrně rychlý (ve srovnání s mastnými kyselinami s dlouhým řetězcem). Ze střevní sliznice přechází ihned do krevního oběhu, kde jsou navázány na sérový albumin a vrátnicovou žilou (vena portae) se dostávají přímo do jaterní tkáně.
MCT jsou tuky (jsou zdrojem nasycených mastných kyselin se středně dlouhým řetězcem), jako takové mají vazbu na metabolismus lipofilních vitamínů. Budete-li je konzumovat jako součást přirozených potravin (kokosový olej, mléčné výrobky...), jsou jejich součástí i vitamíny rozpustné v tucích. V reálném životě fakticky nenastane situace, kdy by jediným zdrojem tuků ve stravě byly MCT - protože nejsou zdrojem esenciálních mastných kyselin, není možné konzumovat jen tyto.

Dobrý den,
chtěla bych se zeptat na kombinaci MCT oleje (který obsahuje Vitamin D3 + K2) a rybího fermentovaného oleje z tresčích jater. Když se podívám na jednotky vitaminu D v MCT oleji, v doporučené dávce je 1000 I.U. Hodnoty v denní dávce u rybího oleje jsou 780 I.U. Není to už zbytečně veliké množství vitaminu D? jde mi o takzvané nadměrné dávky, při kterých hrozí vyplavování vápníku z kostí.
Děkuji

V rámci příjmu mikroživin je třeba rozlišovat jejich doporučenou dávku (referenční hodnotu) a maximální bezpečnou dávku. Za bezpečnou dávku pro dospělé se u vitamínu D považuje množství 4 000 IU, výrobci doplňků tak mají možnost základní referenční hodnotu překračovat.
Uživatel by si ale měl být vědom, že je možné se látkami rozpustnými v tucích předávkovat, je proto vhodnější před jejich užíváním provést vyšetření, na základě kterého se rozhodne, jak velké dávky mají smysl a zda vůbec je suplementace vhodná. Většina populace ale hřeší na fakt, že je kalciferol deficitní živinou, proto podléhají marketingovým tvrzením prodejců, aniž by řešili podstatu problému.
Obecně ale platí, že Vámi prezentované hodnoty by u dospělých neměly vést k poruše stability metabolismu vápníku v kostech.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.

Více o Martinu Jelínkovi