Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Sádlo

Sádlo je tuk získaný z vepřového masa, který je tradičně používán v mnoha kuchyních po celém světě. Z hlediska výživy je sádlo bohaté na nasycené mastné kyseliny, které jsou důležité pro zdraví srdce a cév. Sádlo také obsahuje vitamíny A, D, E a K, které jsou nezbytné pro zdraví kostí, zraku a imunitního systému. Navíc, sádlo je také dobrým zdrojem energie, protože tuky jsou nejkoncentrovanějším zdrojem kalorií.

Nicméně, přestože sádlo obsahuje některé důležité živiny, je také vysoko kalorické a může přispět k nárůstu tělesné hmotnosti, pokud je konzumováno v nadměrném množství. Navíc, příliš mnoho nasycených tuků v stravě může zvýšit hladinu LDL (špatného) cholesterolu v krvi, což může vést k vývoji srdečních chorob. Proto by sádlo mělo být konzumováno s mírou jako součást vyvážené stravy.

Dobrý den,
oxiduje cholesterol v másle/sádle při smažení/pečení, i když dbáme na správnou teplotu, tzn. když dbáme na kouřový bod? A je v tomto ohledu lepší využívat pro podobné úpravy ghí, nebo to roli nehraje?
Předem děkuji za odpověď.

K oxidaci cholesterolu při tepelné úpravě dochází, rozsah oxidace je ale dán konkrétní teplotou (s rostoucí hodnotou roste i podíl oxidovaného cholesterolu) a délkou tepelné manipulace. Toto platí pro máslo obecně, tedy i pro ghí. Vždy je výhodnější používat pro tepelnou úpravu přepuštěné máslo z důvodu jeho vyššího kouřového bodu (tento bod je ale dán obsahem příměsí v tuku, ne lipidovým profilem), ve vztahu k oxidaci cholesterolu by proces přípravy jídla měl být ale co nejkratší.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.

Více o Martinu Jelínkovi