Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Tenké střevo

Tenké střevo je klíčovou součástí trávicího systému, která hraje zásadní roli v procesu trávení a absorpce živin. Je to místo, kde se většina živin z potravy, jako jsou sacharidy, bílkoviny a tuky, rozkládá a vstřebává do krevního oběhu. Zdravé tenké střevo je nezbytné pro optimální výživu těla, protože bez něj by tělo nebylo schopné využít všechny živiny z konzumované potravy.

Zdraví tenkého střeva může být ovlivněno různými faktory, včetně stravy, životního stylu a stresu. Strava bohatá na vlákninu může pomoci udržovat zdraví tenkého střeva tím, že podporuje pravidelné střevní pohyby a pomáhá odstraňovat odpad z těla. Na druhé straně, strava bohatá na tuky a chudá na vlákninu může vést k problémům s trávením a může zvyšovat riziko vzniku onemocnění tenkého střeva. Kromě toho může chronický stres negativně ovlivnit zdraví tenkého střeva tím, že způsobuje zánět a narušuje normální střevní funkce.

K vitamínu K se chci prosím zeptat, zda při špatné mikrofloře a zánětech v tenkém střevě dochází k malé tvorbě vitamínu K2 a je známo, které bakterie to jsou?
Děkuji.

V situaci poškození diverzity střevní mikrobioty může docházet k menší tvorbě vitamínu K2. Na tomto procesu se spolupodílí celá řada různých druhů mikroorganismů (včetně např. Escherichia coli), není to ale doménou jednoho nebo dvou specifických druhů. Od toho se odvíjí i ne úplně úspěšná snaha řešit situaci nedostatku produkce K2 ve střevech užíváním specifických probiotik.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.

Více o Martinu Jelínkovi