Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Čerstvé klíčky

Čerstvé klíčky jsou mladé rostlinky, které se vyvíjejí ze semen luštěnin, obilovin, zeleniny, bylin a ořechů. Proces klíčení je podmíněný namočením semene do vody, aby se aktivizovaly enzymy a začal růst nový život.
Čerstvé klíčky jsou výživově bohaté a obsahují vysoké množství vitamínů, minerálů, enzymů, antioxidantů a vlákniny. Klíčení zvyšuje biologickou dostupnost těchto živin a zároveň snižuje obsah antinutrientů. Klíčky jsou nízkokalorické. V kuchyni jsou klíčky univerzální, přidávají se do salátů, sendvičů, smoothie, polévek nebo jako ozdoba na různé pokrmy.

Dobry den,
v lekci je uvedeno, ze bohatsim zdrojem vitaminu E jsou susene psenicne klicky a ne ty cerstve. Proc tomu tak je?
Dekuji

Sušené potraviny jsou obecně na jednotku hmotnosti bohatším zdrojem živin ve srovnání s čerstvými, protože obsahují podstatně nižší podíl vody.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.

Více o Martinu Jelínkovi