Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Čerstvé klíčky

Čerstvé klíčky jsou mladé rostlinky, které se vyvíjejí ze semen luštěnin, obilovin, zeleniny, bylin a ořechů. Proces klíčení je podmíněný namočením semene do vody, aby se aktivizovaly enzymy a začal růst nový život.
Čerstvé klíčky jsou výživově bohaté a obsahují vysoké množství vitamínů, minerálů, enzymů, antioxidantů a vlákniny. Klíčení zvyšuje biologickou dostupnost těchto živin a zároveň snižuje obsah antinutrientů. Klíčky jsou nízkokalorické. V kuchyni jsou klíčky univerzální, přidávají se do salátů, sendvičů, smoothie, polévek nebo jako ozdoba na různé pokrmy.

Dobry den,
v lekci je uvedeno, ze bohatsim zdrojem vitaminu E jsou susene psenicne klicky a ne ty cerstve. Proc tomu tak je?
Dekuji

Sušené potraviny jsou obecně na jednotku hmotnosti bohatším zdrojem živin ve srovnání s čerstvými, protože obsahují podstatně nižší podíl vody.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Více o Martinu Jelínkovi