Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Prediabetes

Prediabetes je zdravotní stav, kdy hladina cukru v krvi je vyšší než normální, ale ne tak vysoká, aby byla diagnostikována jako diabetes. Jedná se o varovný signál, který naznačuje, že jedinec má zvýšené riziko vzniku diabetu typu 2. Pokud je prediabetes včas rozpoznán a jsou přijata opatření k jeho kontrole, může být vývoj diabetu zpomalen nebo dokonce zastaven.

Z hlediska výživy je důležité, aby jedinci s prediabetesem dodržovali zdravý stravovací plán. To znamená omezení konzumace potravin s vysokým obsahem cukru a tuku a zvýšení příjmu ovoce, zeleniny, celozrnných produktů a bílkovin. Pravidelný pohyb a udržování zdravé tělesné hmotnosti jsou také klíčové pro kontrolu hladiny cukru v krvi a prevenci diabetu.

Dobrý den,
rád bych se zeptal na souvislost konzumace náhradních sladidel s kávou. Dalo by se předpokládat, že glykemická špička se spolu s kofeinem bude vzhledem k rychlejšímu vstřebávání zvyšovat i přes jejich nižší glykemický index? Je tedy rozumné omezit u klientů s prediabetes kávu i přes její benefity, aby se zatížení slinivky omezilo a hodnota glykovaného hemoglobinu, tedy tříměsíčního cukru, se rychleji normalizovala?

Pokud se jedná o náhradní sladidla, která jsou nízkokalorická (což jsou prakticky všechna), nehrozí riziko nepřiměřeného zvyšování krevní glykémie ani v kombinaci s kávou.
Debatovat lze o tom, zda je káva zdraví prospěšná, protože zdravotní benefity, které se o ní prezentují, jsou většinou vztažené ke zdravé populaci, a současně u jedinců s poruchami metabolismu se ukazuje, že její vedlejší účinky ovlivňují zdraví v mnohem větším rozsahu. Navíc je potřeba brát v potaz individualitu jedince, protože metabolizace kofeinu je řízena primárně genetikou, od čehož se odvíjí celkový vliv konzumace kávy na každého z nás.
U diabetiků nejsem zastánce používání náhradních sladidel nejen z důvodu, že jsou zbytečná (= sladidla nejsou nezbytná), ale i proto, že jsou ve svém smyslu kontraproduktivní. Chcete-li dělat výjimky, používejte zdroje inulínu (např. čekankový sirup), který funguje i jako prebiotikum.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.

Více o Martinu Jelínkovi