Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Fruktooligosacharidy

Fruktooligosacharidy jsou typem prebiotik, které se přirozeně vyskytují v mnoha druzích ovoce a zeleniny (banány, cibule, česnek aj.). Jsou nestravitelné, slouží jako potrava pro prospěšné bakterie v našem střevě, což pomáhá podporovat zdravý mikrobiom. Jejich konzumace pomáhá zlepšit trávení, podporovat vstřebávání živin a posílit imunitní systém. Díky své schopnosti podporovat růst prebiotických bakterií mohou také hrát roli při prevenci některých typů chronických onemocnění, včetně obezity a diabetu 2. typu.

Mám dotaz, zda se kvasinky mohou živit i fruktooligosacharidy nebo jinými prebiotiky? Je nějaké ovoce, které na základě svého složení je v pořádku jíst i v průběhu léčby kandidózy?

Fruktooligosacharidy jsou štěpeny probiotickými mikroorganismy (tedy i některými kvasinkami). Při tomto štěpení vznikají mastné kyseliny, které vytváří nepříznivé podmínky pro patogenní kultury - při kvasinkových infekcích se proto vyplácí tato prebiotika používat.
Ovoce je při léčbě kandidózy diskutabilní skupinou potravin. Obecně platí, že se vyplácí snižovat podíl cukrů ve stravě, ve vztahu k ovoci se jedná především o zralé banány a hroznové víno (případně bobuloviny). Faktem je, že některé kyselejší druhy ovoce jsou naopak doporučovány v přiměřeném množství (např. 1x denně).

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Více o Martinu Jelínkovi