Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.
Fruktooligosacharidy jsou štěpeny probiotickými mikroorganismy (tedy i některými kvasinkami). Při tomto štěpení vznikají mastné kyseliny, které vytváří nepříznivé podmínky pro patogenní kultury - při kvasinkových infekcích se proto vyplácí tato prebiotika používat.
Ovoce je při léčbě kandidózy diskutabilní skupinou potravin. Obecně platí, že se vyplácí snižovat podíl cukrů ve stravě, ve vztahu k ovoci se jedná především o zralé banány a hroznové víno (případně bobuloviny). Faktem je, že některé kyselejší druhy ovoce jsou naopak doporučovány v přiměřeném množství (např. 1x denně).
Na dotazy odpovídá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů
Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.