Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Zelí

Zelí je vynikající zdroj vitamínů a minerálů, které jsou nezbytné pro zdravý život. Je bohaté na vitamíny C, K a B6 a také obsahuje důležité minerály jako draslík, vápník a železo. Zelí je také významným zdrojem vlákniny, která podporuje zdraví trávicího systému a může pomoci při hubnutí tím, že podporuje pocit sytosti.

Kromě toho je zelí známé svými protizánětlivými vlastnostmi, které mohou pomoci při prevenci chronických onemocnění, jako je srdeční choroba a rakovina. Je také bohaté na antioxidanty, které chrání tělo před poškozením volnými radikály. Zelí je také nízkokalorické, což z něj činí skvělou volbu pro ty, kteří se snaží zhubnout nebo udržet zdravou hmotnost.

Dobrý den,
mám dlouhodobě po dvou porodech štítnou žlázu "na hraně". Léky mi ale zatím lékař nepředepsal. Vadí v tomto případě pokud bych pravidelně pojídala Pickles ze zelí nebo kedlubny? Také si často podusím pár minut v parním hrnci brokolici. Snižují tyto úpravy jako fermentace nebo podušení obsah strumigenů v brukvovité zelenině?
V případě pak semínek, ořechů, obilovin a luštěnin pokud je vždy namočím měla bych tím negativní dopad antinutričních látek také eliminovat? Trošku mě zarazila Vaše odpověď viz dotaz níže ohledně veganství a špatné štítné žlázy, kdy v podstatě pouze rostlinnou stravu nedoporučujete. Přitom pokud budu dodržovat zásady jako namáčení, fermentace, klíčení, měla jsem za to, že tím mohu negativní látky v těchto potravinách podstatně eliminovat.
Děkuji za odpověď.

Tepelné úpravy včetně namáčení a fermentace snižují množství antinutričních látek, v případě strumigenů ale nijak zásadně, dokonce kysané zelí obsahuje těchto složek vcelku zbytečně vysoké množství. Veganská strava obsahuje nejvyšší podíl antinutričních faktorů ve stravě ze všech stravovacích režimů, není tak vhodná pro jedince, kteří mají genetické predispozice k poruchám funkce štítnice. V praxi to znamená, že je v takových situacích potřeba o to důkladněji dbát na dodržování všech dostupných pravidel, které v rámci úprav stravování zlepší stravitelnost rostlinných potravin a současně sníží podíl antinutričních látek.
Obecně platí, že je vhodné se ne přímo vyhýbat těmto "inkriminovaným" potravinám, ale především mít jejich příjem pod kontrolou (= jejich občasná konzumace v přiměřeném množství ničemu neublíží). Toto je podmíněno snahou o zajištění dostatečného příjmu látek, které funkci štítné žlázy podporují (jód, zinek, selen, antioxidanty, dostatek bílkovin...).

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.

Více o Martinu Jelínkovi