Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

HIT

HIT v kontextu zdraví a výživy je zkratka pro High Intensity Training, což je forma cvičení zaměřená na krátké, ale velmi intenzivní intervaly aktivity. Tento typ tréninku je oblíbený pro svou efektivitu v posilování srdce, zlepšování metabolismu a spalování tuků. HIT tréninky mohou zahrnovat různé formy cvičení, včetně běhu, plavání, cyklistiky nebo posilování.

HIT je také známý pro svou schopnost zlepšit inzulínovou citlivost a snížit riziko vzniku chronických onemocnění, jako je diabetes typu 2 a srdeční choroby. Navíc, vzhledem k vysoké intenzitě tohoto typu tréninku, mohou jednotlivé seance trvat méně času než tradiční cvičení, což může být výhodné pro ty, kteří mají omezený čas na cvičení. Je však důležité si uvědomit, že kvůli vysoké intenzitě HIT tréninku je důležité získat lékařské schválení před zahájením tohoto typu cvičení, zejména pro ty s existujícími zdravotními problémy.

Dobrý den,
proč je jako nevhodná potravina při HIT uvedena kreveta? Je to kvůli tomu, že je u nás nelze jíst čerstvé, nebo jde o něco jiného?

Ano, mořské plody podléhají poměrně rychlému rozkladu, v rámci kterého dochází ke zvýšené tvorbě histaminu. Je proto vhodnější se takovým potravinám preventivně vyhýbat. V praxi se tyto situace řeší tak, že nejprve vyloučíte všechny potenciálně rizikové potraviny, následně je postupně zkoušíte znovu zařazovat do jídelníčku a sledujete, jak tělo reaguje. Často se stává, že potraviny, které jsou běžně prezentované jako nevhodné, mohou někteří jedinci postižení HIT bezpečně konzumovat.

Dobrý den pane Jelínku.
V lekci uvádíte, že existují probiotické kultury, o kterých je známo, že jednoznačně projevy HIT zhoršují, a naopak i takové, které mají prospěšný dopad.
Negativní dopad mají Lactobacillus casei a Lactobacillus bulgaricus.
Pozitivní vliv pak Lactobacillus rhamnosus, Lactobacillus plantarum, Lactobacillus reuteri, Bifidobacterium infantis, Bifidobacterium longum.
Jelikož má žena má HIT, snažil jsem se najít na podporu střevního mikrobiomu vhodný doplněk dle informací viz. výše. Našel jsem produkty, které obsahovali třeba 2 pozitivní kmeny a třeba i nějaké další nebo i 4 pozitivní, to už jsem jásal, ale 1 negativní. V té souvislosti se chci zeptat, jestli jeden neg. kmen oproti 4 pozitivním, když každý je zastoupen ve stejném množství může ovlivnit celkový výsledek negativně a je lepší vybrat výrobek třeba pouze s 2 poz. kmeny či nikoliv. Děkuji.

To je dobrá otázka :-) Jelikož se jedná o poměrně novou věc ve výzkumech výživy, není odpověď úplně jednoznačná, a to navíc ve vztahu k HIT, u které je třeba postupovat individuálně ve smyslu testování jednotlivých možností a sledování reakci organismu. Navíc se neustále objevují nové studie, které posouvají poznání dál, výrobci tak nemají šanci tak rychle reagovat a měnit složení svých výrobků. Jeden negativně působící kmen může (ale teoreticky nemusí, což zjistíte až po jeho vyzkoušení) ovlivnit celkový výsledek. Pokud chcete mít jistotu, tak jděte cestou volby "bezpečnější" varianty, jiná cesta tady bohužel není.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.

Více o Martinu Jelínkovi