Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Histaminová intolerance (HIT)

Histaminová intolerance je stav, kdy tělo není schopné efektivně odbourávat histamin - chemickou látku, která se přirozeně vyskytuje v některých potravinách. Histamin je také produkován tělem jako součást imunitních reakcí. Při histaminové intoleranci může konzumace potravin s vyšším obsahem histaminu, jako jsou zralé sýry, alkohol, konzervované potraviny, některé druhy ryb a další, vést k různým nepříjemným příznakům (bolesti hlavy, zažívací potíže, kožní vyrážky, únavu a další).
Neexistuje žádný standardní test na diagnostikování histaminové intolerance, proto je HIT často diagnostikována na základě příznaků a odpovědi na dietu s nízkým obsahem histaminu. Léčba obvykle zahrnuje dietu s nízkým obsahem histaminu a léky blokující nebo omezující účinky histaminu.

Dobrý den,
proč je jako nevhodná potravina při HIT uvedena kreveta? Je to kvůli tomu, že je u nás nelze jíst čerstvé, nebo jde o něco jiného?

Ano, mořské plody podléhají poměrně rychlému rozkladu, v rámci kterého dochází ke zvýšené tvorbě histaminu. Je proto vhodnější se takovým potravinám preventivně vyhýbat. V praxi se tyto situace řeší tak, že nejprve vyloučíte všechny potenciálně rizikové potraviny, následně je postupně zkoušíte znovu zařazovat do jídelníčku a sledujete, jak tělo reaguje. Často se stává, že potraviny, které jsou běžně prezentované jako nevhodné, mohou někteří jedinci postižení HIT bezpečně konzumovat.

Dobrý den pane Jelínku.
V lekci uvádíte, že existují probiotické kultury, o kterých je známo, že jednoznačně projevy HIT zhoršují, a naopak i takové, které mají prospěšný dopad.
Negativní dopad mají Lactobacillus casei a Lactobacillus bulgaricus.
Pozitivní vliv pak Lactobacillus rhamnosus, Lactobacillus plantarum, Lactobacillus reuteri, Bifidobacterium infantis, Bifidobacterium longum.
Jelikož má žena má HIT, snažil jsem se najít na podporu střevního mikrobiomu vhodný doplněk dle informací viz. výše. Našel jsem produkty, které obsahovali třeba 2 pozitivní kmeny a třeba i nějaké další nebo i 4 pozitivní, to už jsem jásal, ale 1 negativní. V té souvislosti se chci zeptat, jestli jeden neg. kmen oproti 4 pozitivním, když každý je zastoupen ve stejném množství může ovlivnit celkový výsledek negativně a je lepší vybrat výrobek třeba pouze s 2 poz. kmeny či nikoliv. Děkuji.

To je dobrá otázka :-) Jelikož se jedná o poměrně novou věc ve výzkumech výživy, není odpověď úplně jednoznačná, a to navíc ve vztahu k HIT, u které je třeba postupovat individuálně ve smyslu testování jednotlivých možností a sledování reakci organismu. Navíc se neustále objevují nové studie, které posouvají poznání dál, výrobci tak nemají šanci tak rychle reagovat a měnit složení svých výrobků. Jeden negativně působící kmen může (ale teoreticky nemusí, což zjistíte až po jeho vyzkoušení) ovlivnit celkový výsledek. Pokud chcete mít jistotu, tak jděte cestou volby "bezpečnější" varianty, jiná cesta tady bohužel není.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Více o Martinu Jelínkovi