Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.
Při snaze upravit systém stravování pro HIT je třeba počítat nejen s (potenciálním) obsahem histaminu a jeho liberátorů v jednotlivých potravinách, ale i se silně individuální reakcí u každého jedince. Tato kombinace podmínek proto činí z histaminové intolerance v praxi velmi obtížně uchopitelný problém (minimálně ve smyslu aplikace jakéhokoli konkrétního modelu). Vždy počítejte s tím, že obsah histaminu v jednotlivých potravinách se bude silně lišit od tabulkových hodnot, rozptyl může být skutečně velmi výrazný. Ze studijních důvodů jsme v aplikaci pro tvorbu jídelníčku k této lekci označili za nevhodné potraviny takové, které se nejčastěji prezentují jako významný zdroj histaminu, biogeních aminů a histaminových liberátorů (součástí seznamu jsou i tuky a oleje). Pracujte s nimi jako vstupním základem, je to první krok směrem k praktickému uplatňování eliminační diety.
Zjistíte to jednoduše tak, že Vám takovou informaci předá prodejce, tzn. tyto certifikace bývají součástí informačního obsahu na etiketě výrobku. Z marketingových důvodů je pro výrobce/prodejce vždy výhodné, když se těmito informacemi chlubí - zvyšují sice cenu, ale současně i prestiž výrobku a od ní se odvíjející vnímání kvality ze strany spotřebitele.
Certifikace ASC garantuje, že výrobek pochází z certifikované odpovědné farmy, tzn. cílí na udržitelnost produkce a současně čerstvost rybí suroviny. V prodejní síti je vnímán jako garance vysokého standardu kvality kupovaného rybího výrobku.
Originální proces výroby rybích omáček je postaven na fermentaci ryb, vždy obsahuje poměrně vysoké množství soli. Je možné ji tak použít jako alternativu k sójovým omáčkám, počítejte ale s poněkud odlišnou chutí a vcelku typickým rybím zápachem. Stejně jako u sójových omáček i u rybích ochucovadel vždy řešte kvalitu, a to z hlediska potenciálního obsahu aditiv (konzervačních látek).
Na dotazy odpovídá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů
Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.